Donald Trump vinner nomineringen

Det är i praktiken klart: Trump blir republikanen som möter Hillary Clinton i höstens val.
CNN publicerar en opinionsmätning som visar att Trump har 49 procent av republikanska väljare på nationell nivå — mer än alla andra kandidater tillsammans. Något glastak för hans stöd, som många kommentatorer trott på, finns inte. När andra kandidater drar sig ur, går många av deras väljare till Trump, inte till anti-Trump-kandidater.
Nu väljer man ju inte på nationell nivå, utan i 50 separata val i delstaterna. Men även på den nivån avslöjas nu chockerande nyheter.
Donald Trump kan vinna New York! I förra valet vann Obama med 63 mot 35 procent för Romney. Senast en republikan vann, var Ronald Reagan 1984. Nu är det jämt mellan Clinton och Trump i denna den mest demokratiska delstaten i USA (bortsett från småttingarna Hawaii och Vermont).
Det är New York Post som har talat med valstrateger för kongressledamöter och delstatspolitiker som gör egna lokala opinionsmätningar för att kolla stämningarna i valdistrikten inför sina egna omval. Både demokratiska och republikanska valstrateger häpnar över hur starkt stöd Trump får i sin hemstad, Hillary could lose to Trump in Democratic New York:

— Några demokratiska valstrateger tror att Hillary kan förlora om Trump genomför en stark kampanj, säger en av delstatens mest erfarna demokrater.
— En ny mätning visar förvånansvärt starkt stöd för Trump i viktiga förorter som Westchester och Long Island, säger en annan källa.

Till tidningen säger de som läst opinionsmätningarna att Clinton ofta har högre negativt saldo bland väljarna än Trump, trots hans ofta kontroversiella uttalanden. Även graden av beslutsamhet, hur säker man är på att man ska rösta på den man pekat ut, är högre hos dem som anger Trump än dem som svarar Clinton.
Om det är så att Donald Trump har chans att vinna i en av demokraternas säkraste fästen, ja, då har han goda möjligheter att också vinna höstens val och flytta in i Vita huset.
Särskilt om han också behåller väljarstöd i republikanernas traditionellt starka fästen, vilket vi får ett besked om på morgondagens “supertisdag”, då går nämligen många sydstater till primärval.

Rulla till toppen