Etablissemangens oförmåga fräter på förtroendet

I Fokus skriver förre chefredaktören för S-märkta Aftonbladet, Yrsa Stenius under rubriken Anfrätt demokrati:

Av Sveriges stolthet, den generösa flyktingpolitiken, återstår idag en blöt fläck, materialiserad i Åsa Romsons tårar. Alltför länge pågick bland partier och opinionsbildare ett slags skönhetstävling i flyktingpolitik. Sveriges generositet visste inga gränser. [Och så plötsligt] blev det pang, bom, andra bullar av.
[D]en generösa flyktingpolitikens folkliga förankring har varit något bräckligare än samhällets eliter har velat uppfatta. [Folk] har problematiserat hela migrationskomplexet mer än vad deras demokratiska företrädare velat göra. Ett frö av misstro mot demokratin i arbete har börjat gro i många sinnen. (…) En stämning av desillusion breder ut sig och fräter på förtroendet för demokratin.

Ja, och värst av allt är att misstron i högsta grad är berättigad. Inkometensen hos den breda riksdagsmajoriteten har varit monumental.
Ledarskap? Noll. Lärdomar dragna? EU-uppgörelsen med Turkiet är märklig och flyttar ansvar för Europas gränser till aktörer utanför Europa. Det indikerar svaghet och oförmåga. Likaså avgörs svenska regeringens ställning av hur man hanterar de tiotusentals migranter som inte har asylskäl och som ska lämna landet. Förmår man att verkställa svenska lagar? Om inte, är anarki nästa steg på landets förfall.

Rulla till toppen