Trump triumferar i Nevada

Fastighetsmagnaten Donald Trump vinner med stor säkerhet nattens primärval i Nevada. När 8 procent av rösterna räknats har Trump fått 44 procent av rösterna, mot 24 procent för Marco Rubio och 21 procent för Ted Cruz.
Nu har Trump vunnit de tre senaste delstaternas primärval, i norr, i söder och nu i väst. Det visar hans breda stöd, skriver AP i en kommentar.
Nu ska mycket till för att Floridasenatorn Marco Rubio ska kunna hämta in Trumps försprång. På ”supertisdagen” nästa vecka går 11 delstater till val. Då kan Donald Trump i praktiken vara klar som republikanska partiets presidentkandidat.
Donald Trump har från början varit en total outsider. Han har inte haft politiska uppdrag förut, utan gjort karriär och stora framgångar som fastighetsföretagare. Hans förmögenhet uppskattas till 4 miljarder dollar. För amerikaner bevisar det att han har förmåga att fatta kloka beslut och leda stora verksamheter. Samtidigt har han varit en populär programledare i en av de stora TV-kanalerna under många säsonger, vilket gjort honom välkänd i amerikanska hem. Han vet hur man hanterar media.
Därmed är Trump en ny sorts presidentkandidat. För vår tid. Men det har hänt förr att amerikanska folket valt en bevisat god ledare som aldrig varit politiker förr. En av de mest betydelsefulla var, som bloggen skrivit tidigare, generalen Andrew Jackson (1767-1845). Han var likt Trump, bombastisk, färgstark och ett tydligt brott mot tidigare presidenter. Jackson räknas som demokratiska partiets grundare efter att ha valts till president 1829. Under de 30 åren före Jackson hade grundlagsfäder och filosofiska tänkare valts till presidenter. Med Jackson kom ett tydligt och abrupt brott mot denna trend. Jackson blev känd som orädd general som vunnit militära slag.
Trump är också ett tydligt och uppenbart brott mot trenden att utse en guvernör med lång erfarenhet av partipolitik, den vanligaste meritlistan för en president under lång tid. Barack Obama var visserligen senator och oerfaren, men han sågs som politiker när han valdes. Och han anses som totalt misslyckad.
Man kan säga att Obama banade vägen för Trump genom sin oerfarenhet och sin oförmåga att styra vilket skapat enorma politiska motsättningar i Amerika. Det klimat Obama skapat har bäddat för en ny sorts ledare, när politiker visat sig odugliga att sköta politik.

Rulla till toppen