DN:s likhetsfascism

I huvudledaren tar Dagens Nyheter avstånd från att låta människor göra egna val. Det är bättre att tvångskvotera, för nog är det så att samhället blir bättre om staten får agera förmyndare åt oss alla. Allt i den goda strävan att skapa jämlikhet. Budskapet har framförts många gånger förr, av Lenin, Stalin, Mao och Pol Pot.
Vägen till helvetet är kantad av goda avsikter. Men den lärdomen har inte DN tagit till sig. Nej, när det gäller fria skolvalet skriver tidningen:

I valfrihetens namn vill [Jan Björklund] tvinga alla föräldrar att välja skola, för att på så sätt göra systemet mer effektivt. Men hur lätt är det att göra ett informerat val när man är ny i ett land?

Men herrejösses! Vilket samhälle får vi om vi börjar tillämpa principen: om någon har svårare än andra att fatta ett beslut för egen del, ska ingen få göra det. Vi kan konstatera att en nyanländ som inte kan svenska har svårt att ta körkort — förbjud alla svenskar att ta körkort. Lika för alla! Nyanlända har svårare att ta till sig politisk information inför riksdagsval — avskaffa riksdagen. Tidningar som DN är svårare för nyanlända att läsa — förbjud DN.
Ledarartikeln blir än värre när man sedan ställer sig bakom idén att nyanlända ska få förtur till populära skolor:

Utredaren föreslår också en kvot där ett begränsat antal platser ska vikas åt nyanlända – även om skolans huvudman redan har fler sökande än platser. På så sätt ska även friskolor som önskar ta emot nyanlända få möjlighet att frångå lagar om köer som i dag hindrar dem.

DN ställer här upp på en rasistisk logik där svenskar blir andra rangens människor som får stå tillbaka enbart på grund av sin etniska tillhörighet, med motiveringen: ”utan åtgärder kommer segregationen att förstärkas”. Som om inte motsättningarna i samhället skulle explodera när svenska föräldrar förstår att utländska elever får en gräddfil till de mest eftertraktade skolorna trots sämre förutsättningar. Denna rasism, som jag vill kalla likhetsfascism eftersom målet om lika utfall går före allt annat inklusive rättvisa, skulle snabbt kunna provocera fram ett raskrig i Sverige.
Domstolarna har tidigare konstaterat att kvotering till universitet på grund av än det ena, än det andra godhjärtade skälet är kriminellt och ett brott mot svensk lagstiftning. De som stoppas därför att de har fel kön eller fel etnisk bakgrund har fått skadestånd för orätt behandling. Med all rätt. Vi ska inte ha rasistisk kvotering i Sverige.

Rulla till toppen