Staten klarar inte av att utvisa

Ett avslag i asylprocessen betyder inte att man lämnar Sverige. Man blir kvar, som ”pappserslös”, med full rätt till all välfärd även om man bryter mot lagen genom att stanna. Och staten är oduglig på att verkställa avvisningar. Expressen ger ett exempel idag, Fyra resor för en miljon – ändå är Mohaned kvar:

I ett år försökte myndigheterna utvisa Mohaned tillbaka till Sudan. Fyra gånger försökte de, lika många gånger misslyckades man. Kostnad: nästan en miljon kronor. Och Mohaned är kvar.
Bara avbokningsavgiften för ett av de inställda privatplan som chartrades för att föra Mohaned ensam ut ur landet gick på 149 700 kronor. Den gången uppger Kriminalvårdens transportenhet, som sköter resorna för Migrationsverkets räkning, att det var krångel med landningstillståndet i Istanbul som fick resan att ställas in.
En annan gång bokades privatflyget av för 63000 kronor. Då skrev Migrationsverkets personal i Mohaneds journal att det var ”problem med transiteringen” – ingen ville ta ansvar för att Mohaned verkligen skulle släppas in i Sudan.
Fjärde gången, i oktober, lyfte han faktiskt från Landvetters flygplats och åkte med fyra av Kriminalvårdens anställda ner till Sudan. Men de fick vända tillbaka igen då de sudanesiska myndigheterna inte godkände hans identitetshandlingar. Kostnad för den resan tur och retur: 629 869 kronor.

Mer inkompetent sätt att bränna skattemedel finns knappast. Man börjar undra om det är Gustaf Fridolin som sitter på Migrationsverket och saboterar arbetet med att avvisa dem med avvisningsbeslut från domstol.
Detta är ett totalt haveri — moraliskt, politiskt, juridiskt, arbetsledningsmässigt och praktiskt. Medborgarnas förtroende för myndigheter och regering kommer att gå i botten när man förstår hur fullständigt odugliga de är i staten på att utföra sina uppgifter. Samtidigt rinner skattemiljarderna genom fingrarna. Vi som arbetar och knegar får betala inkompetensen och odugligheten. Pengarna bara försvinner ur statskassan. Till ingenting. Miljard efter miljard.
Och så undrar journalister och politiker varför ilska breder ut sig i folklagren….

Rulla till toppen