Cameron har rätt, men också otur

Intressant att Dagens Nyheter slutat håna brittiske premiärmininistern David Cameron för hans kritik av EU och krav på reformer inför den folkomröstning han planerar. En folkomröstning som givit tyngd åt hans krav på Bryssel.
Denna blogg har lyft fram Cameron som en av Europas smartaste regeringschefen. Nu verkar DN ha fattat. I dagens ledare skriver man varför EU lyssnar på Cameron:

Tyskland behöver Storbritannien som allierad mot franska protektionister och statskramare. Frankrike vill ha en motvikt mot tysk dominans. Polen har redan sagt ja till avtalet, trots sin kritik mot att migranter förfördelas, för britternas militära tyngd kan vara bra att ha till hands i ett oroligt grannskap. Åtskilliga medlemsländer är för övrigt lika intresserade som britterna av att kunna inskränka förmåner för invandrare.
Avtalet är också bra för EU på ett psykologiskt plan. Storbritannien har tvingat fram en diskussion om demokrati och unionens former, som alltför många politiker skyr.

Men DN försvarar sedan EU-byråkratin reservationslöst, och säger om dem som kräver EU-reformer:

De som drömmer om att EU skulle belöna en svikare borde vakna upp.

Enligt DN är de ”svikare” som inte är ja-sägare till en allt värre byråkrati vars beslut ständigt visar sig vara undermåliga och inte tåla verklighetens villkor. För mig är det EU-byråkratin som sviker idealen om en europeisk gemenskap, genom kortsiktiga, obegåvade och prestigefulla beslut. De utnyttjar idealen för att driva igenom utopiskt orealistiska beslut. Eurozonen är ständigt i skuldkris, Schengenavtalet och Dublinöverenskommelsen ligger i spillror. EU-beslut klarade inte mötet med verkligheten.
Paradoxalt nog är det David Cameron som kan råka illa ut på grund av Bryssels inkompetens. Det är otur för honom att EU just nu uppvisar sina förödande brister tydligare än någonsin. Camerons folkomröstning kan komma att handla om EU:s oförmåga att upprätthålla unionens yttre gränser, snarare än om det avtal Cameron kan ro iland. Då blir det nej till fortsatt medlemskap i EU för Storbritannien, det som varit Camerons ambition att undvika.
Någon har sagt att en stor statsman inte bara måste vara smartare och förnuftigare än andra, denne måste också ha tur. Just nu ser det ut att vara den sistnämnda faktorn som fattas Cameron.
Mer i bloggen: Cameron: reformera EU annars lämnar vi (nov 2015), Folkomröstning om EU ska genomföras (maj 2015), Triumf för liberalkonservative Cameron (maj 2015), Konservativa kan vinna (maj 2015).

Rulla till toppen