Franske premiärministern vill dra in pass

I Davos får franske premiärministern, socialisten Manuel Valls, frågan av BBC om hur långt hans regering är beredd att gå i terrorbekämpningen, French PM Manuel Valls on terror fight. Är ni beredda att dra in passen för franska medborgare?

— När vissa personer bestämmer sig för att bryta kontraktet med sitt eget land, när de planerar att döda fransmän, deras egna landsmän, när de attackerar våra värderinger — inte bara våra symboler utan vårt sätt att leva, ja, då måste Frankrike säga stopp, detta får inte ske, du är inte längre del av vår nationella gemenskap. Det hindrar dem inte från att begå attacker men vi måste kunna använda alla lagliga medel och tydliggöra att detta inte kan fortgå.

Är det bara i länder som drabbats av terrordåd som politiker kan resonera logiskt och rationellt? Självklart borde Sverige också införa regler för att dra in medborgarskap för dem som agerar förrädare och deklarerar att man med våld vill förgöra våra värderingar. De som åker till Syrien för att strida med islamska staten borde, så fort bevis finns, få sina medborgarskap annullerade. De har inget i Sverige att göra efter sådana aktiviteter.

Rulla till toppen