Asylrätten missbrukas

Den danske parlamentsledamoten Naser Khader, som bildade Demokratiska muslimer i protest mot extremismen, skriver i en av Danmarks största morgontidningar Politiken, Børn som rambukke ind i asylsystemet

Nyligen blev en syrisk kvinna intervjuad av norska NRK. ’Aisha’, som hon blev kallad, hade flyttat från Syrien till Dubai flera år innan inbördeskriget började. Men i likhet med många andra från Mellanöstern tog hon sig till Norge för att, som hon sa, ”få ett annat pass. Du vet, med syriskt pass är det inte så enkelt att resa i dessa dagar. Alla önskar sig ett europeiskt pass.” Sedan började Aisha rikta kritik mot Norge för dålig mat, säng och annat vilket hon summerade till att Norge enligt hennes mening var rätt så omodernt … Aisha är inte ensam. Hon har inte drabbats av Islamiska statens brutalitet. Hon har inte bott i tältläger.

Han diskuterar också de ensamkommande unga som sänds i förväg och deras cyniska föräldrar som räknar med att komma efter. Khader vill ändra Flyktingkonventionen så att länder som Danmark kan sätta ett tak på årligt mottagande av flyktingar och att de hämtas från FN:s flyktingläger i närområdet. Om inga andra vägar finns till Europa skulle vi slippa farliga färder över Medelhavet.
Se där, ett klokt inlägg i migrationsdebatten. Man blir överraskad att sådana kan slinka igenom massmediernas hysteriska propagandamaskin.
I en riksdagsmotion (2015/16:3284) med anledning av de särskilda åtgärder regeringen föreslog i december framför Kent Ekeroth (SD) andra konkreta förlag:

Utlänningslagen ändras så att asylsökande som reser till Sverige från ett angränsande säkert land, i vilket de inte riskerar att förföljas, eller sådan situation som innebär alternativt skyddsbehov, ska anses ha lämnat in en uppenbart ogrundad asylansökan. Därmed kommer dessa personer att avvisas med omedelbar verkan. Möjligheten att överklaga sådana beslut bör också slopas. Detta kan dessutom göras utan att tumma på asylrätten då Flyktingkonventionen inte berör restriktioner i rörligheten mellan säkra länder. Enligt UNHCR finns heller ingen rätt för sökande att välja asylland.

Detta förslag skulle kunna påskynda asylhandläggningen som nu väntas bli årslång för de nyanlända. Flera medier har redan funnit många asylsökanden som försvinner in i apati och depression i lång väntan på beslut. Men hur skulle riksdagen kunna anta detta förslag, det kommer ju från en sverigedemokrat? Kanske därför att det är konkret och humanitärt rimligt. Men här är det väl jag som är utopisk…

Rulla till toppen