Hur många sovande IS-celler finns i väst?

I New York Times rapporteras att en nära vän till terrorparet i San Bernardino redan före attentatet 2 december där 14 personer dödades, talade om att det finns många sovande terrorceller, Attackers’ Friend Spoke of ‘Sleeper Cells’ Before Rampage.

— Han sa saker som, ’Det pågår så mycket. Det finns så många sovande celler, så mycket folk som bara väntar. När det händer, kommer det att bli stort. Vänta bara’, säger Nick Rodriguez. ”Vi tog det som skämt. När du tittar på grabben och talade med honom kunde ingen ta honom på allvar”.

Det är så som påpekats i denna blogg sedan länge: antalet återvändande IS-krigare är så stort att ingen säkerhetstjänst kan hålla koll på dem alla. Det är bara en fråga om tur och otur vem som drabbas härnäst och vem som kommer undan med en hårsmån. Statsmakterna har agerat på ett så anvarslöst sätt att man slutat utföra den viktigaste uppgift en statmakt har, att skydda sina medborgare från krigare och extremister med dödligt våld på dagordningen.

Rulla till toppen