Gräsrotsperspektiv på amerikanska valkampanjen

Det var intressant att höra Matt och Terry Kibbe på lunchseminarium hos Timbro. Han har varit ordförande och vd för den inflytelserika organisationen FreedomWorks, som han även var med och grundade. Hon har arbetat med pengainsamling för tankesmedjor som Cato och Competitive Enterprise Institute. Idag arbetar båda som seniorrådgivare på Concerned American Voters, den stora PAC (Political Action Committee) som stödjer Rand Pauls presidentkampanj.
De är i Sverige för att lansera boken Don’t Hurt People and Don’t Take Their Stuff, men talade på lunchen om amerikanska valrörelsen.
Intressant är att de företräder en mer mogen nyliberalism som inte talar för extrem individualism utan om social gemenskap underifrån, istället för styrd uppifrån av staten.
Det bekräftar mitt intryck från när senator Rand Paul tillkännagav sin presidentkandidatur i april (se blogginlägg här).
De båda berättade om hur en presidentkandidat utan stor kassa arbetar. De koncentrerar sig på delstater där primärvalet sker i stormöten, caucuses. För väljare att avge sin röst måste de sitta med i möten i ett antal timmar. Det innebär att färre deltar, men de som är mest aktiva kan övertyga övriga väljare före omröstning medelst handuppräckning sker. Det var så Barack Obama gjorde 2008. Tillsammans med sociala medier är det en väg att nå genombrott för kandidater som inte tillhör etablerade grupperingar.
Nu tror jag det aktuella samhällsklimatet är fel för någon som vill minska övervakningen och därmed öka risken för nya terrorattacker. Rand Pauls kritik mot statlig övervakning ligger inte i tidsandan, om man säger så. Det är viktiga aspekter att hela tiden ha med i beslutsfattandet, men först när vi krossat våldsverkarna som vill störta vår frihet, kan vi avrusta säkerhetspolitiken de mest avancerade formerna av övervakning. Och terrordåden i Paris och San Bernardino visar att övervakningen vi har inte alls är särskilt effektiv. Om man inte kan finna omfattande bombtillverkning och långt framskridna förberedelser för massmord, kan man fråga om övervakningen avslöjar något privat överhuvudtaget?
Först när väst visat ledarskap nog att slå ut denna islamska ideologi och dess extremistiska terror, har vi råd att diskutera begränsningar av övervakning. Vem som kommer att vinna Vita huset, sa makarna Kibbe, är lika omöjligt som att förutspå vädret på valdagen.

Rulla till toppen