EU brakar samman inom några år

Varför kom migrationsströmmen just i år? Ingenting har hänt när det gäller krigen i Mellanöstern som förändrat situationen. Säkerhetsläget hade inte försämrats. Nu meddelar Migrationsverket att det är EU:s regelverk som föll samman, Gränsen mot Schengenområdet slutade fungera:

– I och med att Schengens yttre gräns mellan Turkiet och Grekland inte fungerat har fler människor lämnat sina hemländer. Först var det främst syrier, afghaner och irakier som reste den vägen. Sedan kom också allt fler andra, säger Merjem Maslo på Migrationsverkets omvärldsenhet.
– När man såg att syrierna tog sig till Grekland och vidare in i Europa såg andra grupper att det var möjligt att göra samma sak. Det blev en snöbollseffekt. Det kanske var psykologiskt, alla ville passa på att åka innan EU stängde gränsen.

Det är alltså Bryssels fel att Europa togs på sängen. EU kunde inte upprätthålla sina yttre gränser. Tidigare har vi i eurozonen sett hur man uppenbart och medvetet struntat i stabilisteringspakten vilket skapade katastrofala skuldkriser i främst Grekland. EU kunde inte upprätthålla sitt eget regelverk.
Nu röstade också danska folket nej till ökat polissamarbete. Snart kommer britterna att rösta om fortsatt medlemskap i EU. Jag är övertygad om att det blir nej, eftersom Bryssel vägrar inse sitt fullkomliga misslyckande. Man är så hårdnackat prestigefull i Bryssel att inget kommer att hända, och det är vägen till sammanbrott.
Allt fler gör nu den bedömningen. Till SvD säger Josef Janning, analytiker på tankesmedjan European Council on Foreign Relations, Expert: EU på väg att braka ihop:

– Jag tror att EU-samarbetet brakar ihop inom tio år, och vi kommer att få se konsekvenserna av det. Jag hade inte trott mina egna öron om jag sagt det här bara för två eller tre år sedan, säger Janning sedan de danska väljarna motsatt sig att slopa undantaget som landet har inom EU:s rättspolitiska område.
Vid tidigare kriser har EU-länderna kunnat enas för att hitta gemensamma lösningar. Den pågående flykting- och migrationskrisen har däremot splittrat de 28 medlemsländerna så djupt att EU-experten tror att samarbetet inte kan fungera i längden.

Själv tror jag det går fortare än tio år. När väl insikten står klar att EU är obotligt förlorat, finns ingen anledning att dra ut på dödsångesten. Det är lika bra att döda experimentet snabbt. Då kan man börja om från början och låta bli att göra om de utopiska misstagen. Man kan inte spänna vagnen framför hästen en gång till.
Ett samarbete kan inte gå snabbare fram än att folken är med. Ur spillrorna av ett avlivat EU kan de goda bitarna lyftas fram och ett starkt begränsat, men på de områden man är eniga att samverka om, skapa kraftfullt ledarskap.
Vi borde börja diskutera vilka bitar i EU som borde räddas, om än i grunden omkonstrueras. Frihandeln är den viktigaste delen att värna — och utvidga så att vi kan få tullfrihet för varor i hela världen.
Vi bör också göra klart vad som absolut måste förpassas till historiens skräphög. För min del vore det en välgärning för Europa om Europaparlamentet avskaffades. Denna byråkratiska kollos skapar inte gemenskap, utan motsatsen, ökat avstånd mellan folk och en låtsas-elit som lever jetsetliv utan att ha gjort sig förtjänta av det.
Den politiska överbyggnaden borde vara begränsat till ministerrådet, där medlemsländernas regeringschefer bestämmer. Den nya organisationens verkställande ledning på Europanivån måste underställas demokratiskt val av väljarna i hela Europa. En ministerrådspresident borde väljas i ett allmänt val av folket. Denne kan sedan utse sin kommission. Och allihop kan avsättas i nästa val.
EU är förlorat. Leve en ny, mindre och ärligare gemenskap.

Rulla till toppen