Därför talas det tyst om SCB-mätningen

Förändringarna i partisympatierna var gigantiska i den stora SCB-mätning som släpptes i tisdags. Men mätningen har givit mindre nyhetsplats än någonsin tidigare. Kan det vara därför att SD var det parti som gick framåt, trots en massiv mediekampanj till förmån för öppna gränser?
En som ändå tar sig mod att diskutera de ändrade opinionsvindarna i landet är Viktor Barth-Kron i DN. Han konstaterar att tanken på en ”mittenregering” över blockgränsen inte får majoritet i riksdagen enligt SCB, inte ens om den innehåller fyra partier: S-MP-C-L. De har stöd av 45,5 procent.
Då får det alternativet som Jimmie Åkesson föreslog i helgen med M-SD-KD större folkligt stöd, 46,9 procent. Om detta skriver Barth-Kron: ”En sådan regering är osannolik i närtid, men siffrorna säger något om hur dynamik och förutsättningar förändrats.”
Ja, det är den bottenlösa inkompetens som alla etablerade partier visat det senaste året som gör att svensk politik är vidöppen för dramatiska förändringar.

Rulla till toppen