Trump ökar efter terrorattackerna

Än en gång står expertkommentatorer mållösa över hur väl fastighetsmagnaten Donald Trump klarar sig i den amerikanska presidentvalrörelsen. The Hill skriver i Trump rises in wake of Paris attacks:

Donald Trump har ökat sin politiska styrka efter terrordåden förra fredagen enligt de flesta opinionsmätningar som skett i veckan.
Trumps framgång visar att han ännu en gång bringar experternas omdömen på skam. Det har funnits en allmän uppfattning att en så allvarlig händelse skulle få väljarna att vända sig till kandidater som är mer sofistikerade och balanserade än TV-underhållaren Trump. Men istället verkar det som att republikanska väljare i än högre grad dragits till Trumps kraftfulla retorik.
“Trump kompenserar sitt tillkortakommande med en kraftfull personlighet”, säger en republikansk valstrateg i New Hampshire som inte arbetar för någon av kandidaterna. Många väljare verkar välkomna Trumps färgstarka profil efter förra veckans attack mot franska civila som dödade 132 personer.
I mätning från WBUR i New Hampshire utförd efter attacken visar att Trump ökat med fyra procentenheter sedan förra månaden och nu leder med 2-1 mot den som kommer tvåa, kirurgen Ben Carson.
En mätning utförd av Florida Atlantic University finner att Trump leder över andra republikanska kandidater med 36 procent, dubbelt så mycket som tvåan, Floridasenatorn Marco Rubio.
En mätning där Reuters frågat väljarna vilken kandidat som är bäst lämpad att ta sig an terrorhotet, svarar 36 procent Trump, medan Rubio kommer tvåa med 16 procent.

Den turbulens som ett terrordåd (om än utomlands) kan skapa för en valkampanj tycks inte ha fått stödet för Donald Trump att vackla. Åtminstone inte än.
Frågan är hur stark viljan i väljarkåren är att utse någon helt ny, någon som är helt annorlunda än nuvarande ledarskap. Just nu verkar den viljan vara starkare än viljan att söka sig till något tryggt och välbekant i orostider.

Rulla till toppen