Riksdagsledamot i våldsaktioner

Sveriges riksdag ska vara folkets högsta beslutande organ. Men partierna låter sig representeras av dem som inte upprätthåller lag och ordning. Ledamoten Daniel Sestrajcic (V) polisanmälts och misstänks bland annat för våld mot tjänsteman. DN rapporterar:

Händelsen ska ha skett i samband med avhysningen av de tältande palestinierna i Malmö i torsdags. Enligt Malmöpolisens anmälan har Sestrajcic inte lytt polisens uppmaning att flytta sig från ett av tälten.
– I det sammanhanget satte han sig till motvärn och försökte slita sig loss från den ingripande polisen. Och då har han också försökt sparka en polisman i huvudet, säger Malmöpolisen till TT.

Det är ovärdigt att vår lagstiftande församling ägnar sig åt upplopp och våld mot ordningsmakten som ska upprätthålla de demokratiskt beslutade lagarna. Sestrajcic ska inte uppvigla mot lagarna, han ska upprätthålla dem. Men man blir inte längre förvånad, bara uppgivet skaka på huvudet åt den anarki som riksdagspartierna nu på område efter område försätter landet i.
Även om inte alla ledamöter fysiskt uppviglar mot rättsstaten finns en utbredd uppfattning att man kan strunta i lagstiftningen. När riksdagen ger “papperslösa” rättigheter även om de har domstolsbeslut på att de saknar asylskäl och ska lämna landet, är det ett större hot mot Sverige som rättsstat än Sestrajcics våldsamheter. Om riksdagen struntar i att upprätthålla domstolsbeslut, varför ska någon enda medborgare i detta land respektera sådana?

Rulla till toppen