Migranter går före i bostadskön

Nu börjar effekterna av ”öppna era hjärtan”-politiken få konkreta effekter. Allmännyttans lägenheter i Stockholmsregionen är hett eftertraktade, inte minst av ungdomar som vill skaffa sitt första egna boende. Men nu beslutar kommuner att låta nyanlända migranter gå före svenska medborgare i bostadskön.
I Solna avsätts över 25 procent av lediga lägenheter till migranter, rapporterar Mitt i Solna i Flyktingar får förstahandskontrakt. Lokaltidningen frågar bostadsbolagets ordförande om de klagomål man fått om att låta migranter gå före i bostadskön:

— Det kan säkert vara jäkligt störande att de bara glider förbi kön. Men tycker vi i Sverige att man ska ta emot flyktingar så ska de ju bo någonstans. De kan ju inte stå i någon 15-årig bostadskö.

Vad säger du till en ung Solnabo som stått många år i bostadskö?

— Ja, vad säger jag? Att det här är en konsekvens av att vi har en generös flyktingpolitik. Problemet är ju att flyktingarna måste bo någonstans (…) Det handlar också om medmänsklighet.

Det är alltså medmänsklighet att låta migrant gå före i bostadskön, medan det är rasism att tillämpa jämlikhet och likabehandling, dvs att den som stått längst i kön går först.
För mig är tvärtom detta synsätt rasistiskt, mot svenska medborgare. Varför ska någon som kommer från utlandet kunna gå förbi en kö, bara därför att man kommer från utlandet? Är utländska medborgare mer värda än svenska? Svaret på den frågan från riksdag och regering är: ja.
Medierna påstår att förvirrade 21-åriga mördare är de som provocerar fram motsättningar och rasism. Sådana virrpannor är snarare symptom på en sjuk politik. En av riksdag och regering sanktionerad politik som ställer grupper mot varandra och underblåser motsättningar som kommer att öka lavinartat i takt med att människor får klart för sig att de numera är andra klassens medborgare i sitt eget land.

Rulla till toppen