Klyftan (m)ellan ord och handling

På Moderata partistämman i Karlstad höll igår partisekreteraren Tomas Tobé tal som var genomarbetat och klassiskt på ett sätt som jag normalt gillar. Talet skulle fått högt betyg, om det inte vore därför att Moderaterna i praktiken agerar precis tvärt emot det han sa att Moderaterna står för.
Så här sa Tobé, något jag till fullo står bakom:

Låt oss vara ärliga. Integration handlar om mer än ett jobb, det handlar om värderingar (…) I grund och botten handlar det om likhet inför lagen och inför varandra. I Sverige har vi en lång tradition av att kunna lita på varandra och vi avskyr korruption. I Sverige gör vi rätt för oss. Och den som inte lever upp till idealet får räkna med kritik. (…) Det är värderingar värda att försvara.

Men i praktiken har Moderaterna i ett årtionde bekämpat dessa värderingar, krossat dem. På vilket sätt gör de som fått avslag på sin asylansökan i domstol men ändå stannar i landet rätt för sig? De får av M sjukvård och tillgång till välfärden ändå. I verkligheten är det så att den som låter bli att lever upp till svenska ideal inte alls får kritik, utan tvärtom blir belönad med bidrag. Uppgörelsen med MP om integration stämmer inte för fem öre med det Tobé sa. Och hade M agerat enligt talet, kan jag garantera att SD inte varit där de är nu.
Det som hänt på senare tid i svensk politik är att en växande klyfta har öppnat sig mellan vad politiker säger och vad de gör. Partierna säger en sak, men låter sedan raka motsaten etableras i verkligheten.
Jag har funderat på om det är så att politikerna lever så avskilt från verkligheten att de inte förstår och inte begriper att skillnaden mellan vad de säger och vad som händer ständigt växer. Men nej, när extremvänstern gick till attack mot polisens arbete med att ta reda på dem som hade domstolsbeslut på att de skulle lämna landet (reva), då försvarade inte något etablerat parti upprätthållandet av lagen. Alla agerade som att domstolsbeslut kan vi strunta i.
När då Tobé står och säger att vi ska värna svenska värderingar om att göra rätt för sig, klingar det falskt. Moderaterna har agerat i rakt motsatt riktning. Det lönar sig att strunta i lagarna. Detta bryter ner tilliten mellan människor. Jag har slutat tro på partiernas vilja att upprätthålla ordning och rätt i Sverige.
UPPDATERING kl 22.19:
Moderaterna har under lördagen tagit flera steg bort från ”öppna era hjärtan”-politiken, men det är bara ord. Tomma ord. Så länge man inte ens kan upprätthålla domstolsbeslut om asylavslag, dvs få dessa personer att lämna landet, betyder tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta ingenting. Absolut ingenting. Alla kommer att stanna i vilket fall som helst. Det finns ingen vilja att upprätthålla lagstiftningen bland riksdagspartierna.
Så fort en journalist pekar på ett utvisningsärende viker sig partierna likt rö i vinden. Det finns ingen moralisk övertygelse bakom dagens beslut på partistämman. I alla fall har jag inte sett någon sådan vilja.
Partiledningen vill ge sken av en kursomläggning bort från utopism och ohämmad idealism, men det krävs mycket mer än ord för att göra denna kursändring trovärdig.
Klyftan mellan ord och handling är fortsatt så stor att den är på väg att förgöra de gamla partierna i Sveriges riksdag.
Se mer: Expressen i Tobé (M): ”Sverige har misslyckats”

Rulla till toppen