Judehatet i svenska medier

På ett område är verkligen rasismen genomgående, och det är svenska mediers bevakning av Israel. Den är alltid tendensiös och hårt vinklad till förmån för palestinska intressen. Israel framställs alltid som den som orsakar våld även om det så gott som alltid är Israel som svarar på våld från de fiender som vill utplåna landet. Så även den senaste veckan då palestinier med kniv huggit ihjäl slumpvisa israeler på gator och i bussar. När så sker och polisen svarar mot våldsverkarna och skyddar civilbefolkningen heter det i rubrikerna ”Palestinier sköts ihjäl” och att Israel genomför ”utomrättsliga avrättningar”.
Detta är utslag av systematisk rasism djupt förankrad i de flesta medieredaktioner i Sverige.
Men tror någon att Expo eller någon annan reagerar mot rasismen? Nej, självklart inte. Judar kan hatas, föraktas och förminskas utan att någon i den så kallade antirasistiska rörelsen lyfter ett finger. Hade Expo agerat på 30-talet hade man förmodligen ansett Tyskland vara höjden av antirasistiskt samhälle.
Det är vidrigt att alltid se denna rasism i svenska medier. Och hur etablerade aktörer blundar för den, tolererar den och låtsats som att den inte finns.
Sveriges Radio har sent omsider bett om ursäkt för att man talat om ”utomrättsliga avrättningar”. Det finns ingen grund för anklagelsen, annat än att den är antisemitisk och därför passerat utan någon som helst kritisk gransking.
Till skillnad från nyhetsredaktioner finns vissa ledarredaktioner som inte låter sig svepas med i det rasistiska perspektivet. Såväl Dagens Nyheter som Svenska Dagbladet har tagit avstånd från de värsta övergreppen i mediebevakningen. Alltid något.
Se mer: Världen idag i SR backar från påstående om Israel, SvD i Hur kan vi förstå Israel via TT, SR och SVT? , DN i Tendentiöst om Israel, Sveriges Radio,

Rulla till toppen