Socialisten mot miljardären?

I den era vi hamnat, där västvärldens etablerade politiker inte står för något och inte lyckas engagera någon, kan det i Amerika bli så att en socialist från Vermont (delstat i Göteborgs storlek, 600.000 inv) kommer att stå mot en mångmiljardär i kampen om Vita huset nästa höst.
Visst vore det intressant att se fastighetsmagnaten Donald Trump, 69, som på egen hand byggt upp en förmögenhet på över 30 miljarder(!) kronor, debattera mot Bernie Sanders, 74, den mest vänsterinriktade senatorn i USA:s historia.
Båda drar stor publik i det amerikanska primärvalet. Trump leder alla opinionsmätningar inom republikanerna och Sanders börjar bli ett riktigt hot mot Hillary Clinton. Sanders leder nu över henne i både Iowa (41-40%)och New Hampshire (49-38%), två viktiga delstater i primärvalet.
Ingen av dem uppträder som traditionella politiker, och det är nog deras viktigaste tillgång. De säger vad de tycker. Frågan är om denna starka vind till förmån för outsiders kommer att hålla i sig. Just nu är det svårt att se hur etablissemangen ska vinna tillbaka initiativet.
Jag har inget emot att det skulle stå mellan dessa båda om de under valrörelsen kan visa att de inte är mindre kompetenta än de traditionella politikerna.

Rulla till toppen