Alla mot Donald

Nattens tre timmar långa debatt mellan elva republikanska presidentkandidater handlade om en mot alla, alla mot en. Fastighetsmagnaten Donald Trump har fullständigt dominerat amerikansk politik denna sommar och han leder i alla opinionsmätningar om vem republikanska väljare vill se som presidentkandidat. De tio andra hade att med alla medel försöka ta ner honom på jorden. En svår uppgift.
Trump har en vass tunga och kan ge blixtsnabba svar på angrepp, något väljarna älskar att se. Och att föra in tunga sakfrågor så här tidigt i valrörelsen är svårt. I detta tidiga skede (valet om Vita huset är först i november 2016) handlar det för kandidaterna om att presentera sig själva, vad de går för, vilka grundläggande värderingar de står för.
Enligt kommentatorer var det framför allt förre HP-vd:n Carly Fiorina som lyckades utmana Donald Trump och vann debatten, så skriver exempelvis CNN i Carly Fiorina takes on Donald Trump, Washington Post i Trump meets his match in Carly Fiorina och Weekly Standard i Carly’s Night.
Andra påpekar att den största skillnaden mot förra debatten var att Jebb Bush var betydligt mer aktiv och framträdande nu, vilket Fox News lyfter fram i GOP rivals try to ding Trump at debate.
Det var en energisk debatt där Trump provocerat de andra till att vara mer på, mer raka och framåt. Här är några höjdpunkter: Debaters Go for Punsch. Det gjorde att Trump inte var lika färgstark som tidigare. Han var också mer artig mot de andra. Och därmed inte lika dominerande.
Är det en nackdel för honom att bli attackerad samtidigt som han tonar ner sin egen profil? Det återstår att se, men i den nätfråga som Matt Drudge ställde, och som nära en halv miljon läsare svarat på, vann Donald Trump med 61 procent och rösterna, medan Carly Florina kom tvåa med 16 procent och Marco Rubio trea med 5 procent. Enligt Drudges läsare (Drudge Report är världens mest besökta hemsida) vann Trump trots alla attacker från de övriga. Attackerna gjorde ju att han stod i centrum för debatten, hela tiden, rakt igenom. Alla andra hamnade i en annan division.
Frågan är om Donald Trump kan fortsätta att dominera valrörelsen när han nu inte längre är en nyhetens behag. Kan han skapa intresse kring sin politiska agenda också, nu när hans person är välbekant och ”gammal nyhet”?
Det återstår att se.

Rulla till toppen