Carly Fiorina vann republikansk debatt

Kvinnan bland de 17 hoppfulla republikanska kandidaterna vann nattens debatter, som officiellt är starten på presidentvalrörelsen. Carly Fiorina medverkade i den första debatten, men gjorde starkast intryck. Hon är tidigare vd för storföretaget Hewlett-Packard och senatorskandidat i Kalifornien (där hon förlorade mot demokraten Barbara Boxer).
Den skarpsinte kommentatorn och Washington Post-kolumnisten Charles Krauthammer sa efter den första debatten, Carly Fiorina Won The Debate, ”Classic Reaganite Position”:

Hon vann debatten. Lätt. Hon var å ena sidan vältalig och konkret och å den andra stark och energisk. Vältalig när hon fick fråga om exempelvis Mellanöstern. Hon gick igenom Amerikas allierade som inte fått vad de behöver från oss på ett sätt som visade att hon förstår och behärskar fakta.
Hennes stridslystnad tycker jag är intressant. Hon var så i svaret på fråga om Donald Trump. Hon angrep Obama och Clinton genom att säga att valet inte är folket mot Washington-eliten, som är den vanliga repliken. Hon sa att det handlar om konservatism mot vänstern och att hon som konservativ inte anser att problemet är Washington, utan en för stor stat. Det är en klassisk Reagan-position. Det var, tycker jag, en intressant distinktion

I den andra debatten, med kandidaterna som har bäst opinionssiffror, kommenterades också av Krauthammer i Fox News, Trump förlorade debatten:

Den verkliga nyheten är hur Donald Trump kollapsade i denna debatt. Jag har tänkt på det tidigare, men det bekräftades ikväll. Faktum är att han var ”out of place”. När han uppträder på egen hand då han inte blir avbruten kan han vara vass, prata på och även vara underhållande. Men här där han agerade inom kontrollerade ramar var han förlorad stora delar av debatten. Jag tror det visade att han i en grupp professionella politiker som sa emot, kunde hanteras.

Jag gillar färgstarka personer men för dem som ska väljas att leda nationer krävs att de snabba replikerna svarar upp mot ett moraliskt djup och bergfasta värderingar. Carly Fiorina pekade om Trump: ”Eftersom han har bytt åsikt om amnesti (för illegala invandrare), om sjukvård och om abort skulle jag vilja fråga, vilka är de principer som han kommer att följa?”
Det vore bra om valrörelsen kunde fokusera på sakfrågor och inte på ytliga repliker. Kanske kan nattens debatter visa vägen.
Hillary Clinton vill inte möta sina motståndare inom partiet och har skjutit på demokratiska partiets debatter åtminstone till sent i höst.
Se mer: Guardian i Carly Fiorina saw a spike in Google searches during the debate, Furtune i Florina won the debate, Fiorina Makes Mark at First GOP Debate

Rulla till toppen