Klarar Löfven stressen att vara statsminister?

Igår rapporterade Aftonbladet att statsminister Stefan Löfven insjuknade när han klivit på ett SAS-plan som skulle flyga till Umeå:

– Han gick på planet sist, tillsammans med två livvakter, säger medpassageraren som satt i närheten av statsministern.
När planet hade lämnat gaten blev statsministern akut illamående.
– Sen svimmade han av, uppger vittnet.
Eftersom planet redan lämnat gaten fick det vända. Väl framme vid gaten möttes statsministern upp av ambulans. Enligt uppgift till Aftonbladet bars statsministern ut på bår.

De flesta kommentarer har handlat om vem som träder in som agerande statsminister om Stefan Löfven blir tillfälligt förhindrad av sjukdom. (Nu under sommaren finns ett schema för vikarierande regeringschef och just nu är det landsbygdsminister Sven-Erik Bucht. Annars är det inte “vice statsminister” Åsa Romson, utan utrikesminister Margot Wallström så som längst tjänstgörande statsråd.)
Men en viktigare fråga är om Stefan Löfvens hälsa inte klarar av den press, stress och mentala påfrestning som uppdraget att vara statsminister innebär. Frågan blir särskilt aktuell med tanke på att Löfven aldrig personligen strävat efter att få uppdraget som partiledare och statsminister. Han mer eller mindre tvingades av Socialdemokraterna att ställa upp i den kris som partiet befann sig efter Håkan Juholts dramatiska avgång.
Ett så krävande uppdrag som statsministers klarar inte vem som helst av. Vid sidan av kompetens och förnuft handlar det om att vara stresstålig på en mycket hög nivå. Om man inte själv haft ambitionen att nå uppdraget är frågan om inte risken är större att man fysiskt och psykiskt inte orkar mer än en viss tid.
I USA anses presidentvalskampanjerna ha en viktig uppgift i att testa kandidaternas ledarskapsförmåga liksom om de orkar med påfrestningarna som jobbet innebär. Kampanjerna blir en utsållningsprocess inte bara för väljarna utan också för de inte tillräckligt mentalt förberedda. I Sverige har vi ingen sådan sållningsprocess. Partierna kastar in sina interna val direkt in på de högsta posterna i staten.
Allt kan sammanfattas i frågor vi inte brukar ställa, men som faktiskt har betydelse för ledare på högsta nivå: hur väl sover Löfven om nätterna? Kan han koppla av mitt i det hårda trycket från alla håll?
Om hans kropp säger ifrån kanske han av medicinska skäl måste kliva av före valet 2018. Det skulle försätta Socialdemokraterna i en mycket svår situation.

Rulla till toppen