’Kan inte rikta pistol mot Tsipras huvud’

Den vänsterextreme grekiska premiärministern Alexis Tsipras utlyste folkomröstningen som hölls i söndags. Han uppmanade folket att rösta nej. Han fick som han ville. Men när han två dagar senare är i Bryssel för att förhandla medan hans land håller på att kollapsa, då har han inga förslag, inga idéer, inga skriftliga dokument med sig.
Belgiens premiärminister Charles Michel uttryckte i eftermiddag sin frustration så här, rapporterar Daily Telegraph:

— Vi kan inte [förhandla] med en pistol mot huvudet eller kniv mot strupen. En premiärminister måste ta sitt ansvar. Om det inte finns något på bordet och det inte kan förväntas att något kommer på bordet, betyder det att Tsipras inte är förmögen att hedra det grekiska folkets krav på att få stanna i eurozonen.

Istället för att ha seriösa förslag, säger grekiska vänsterregeringen att man måste respektera demokratin. Som om 11 miljoner greker skulle vara mer värda än 320 miljoner medborgare i övriga eurozonen.
Alla vet det: grekerna kommer inte att ta sitt ansvar. Alla vet vad som följer: Grekland lämnar euron. Men ingen vill hålla i yxan. Därför denna utdragna och plågsamma teater med ständigt nya förhandlingar utan innehåll, utan mening. Jag gissar att eurozonen hoppas att grekiska regeringen själva ska meddela: vi lämnar euron.
Ingen vacker historia. Inte för någon. Men skyll inte på mig. Jag röstade nej till EMU.

Rulla till toppen