Grekland skulle schabbla bort Marshallplan

Det är otroligt hur vänsteraktörer försöker dribbla bort korten för att Europa ska ge Grekland allt vad de önskar: bli försörjda av övriga EU medan man själv unnar sig nya sociala reformer, subventionerad el och låg pensionsålder.
Nu senast är det brittiska vänstertidningen Guardian (här) som åter lyfter USA:s enorma bistånd till det krigshärjade Europa, och inte minst till förlorarna Tyskland. Grekland borde få samma stöd nu, menar man och citerar ekonomihistoriske professorn Albrecht Ritschl: “Marshallplanen hade ett yttre mål, en europeisk återhämtning, och en inre kärna, en ekonomisk rekonstruktion av Europa på basen av skuldnedskrivning och integration av handel med Tyskland.”
Men det finns en avgörande brist i att jämföra 1953 med 2015: Tyskland hade slutat kriga! Tyskland tog återhämtning och rekonstruktion på största allvar.
Grekland fortsätter ju att “kriga” och vägrar göra den rekonstruktion som långivarna kräver och som är nödvändig för att landet ska kunna stå på egna ben.
Är det ingen på vänstersidan som begriper att ALLA vill ge stöd till Grekland, men KRÄVER att Grekland rekonstruerar sin ekonomi så att man kan växa och börja betala tillbaka?
Om Tyskland agerat som Grekland hade Marshallplanen inte blivit den framgång den blev. Då hade tyskarna konsumerat upp stödet och sedan krävt mer. Då hade vi inte ens kommit ihåg begreppet Marshallplan 60 år senare. Tyskarna då, likt Baltikum och andra krisländer nu, tog situationen på allvar och gjorde de uppoffringar som krävdes. Det vägrar grekerna att göra. Ännu så länge. Uppgiften för omvärlden är nu att få Grekland att förstå. Inte dribbla bort ansvaret med korkade historiska liknelser.
Dessutom är Grekland en korrupt anarki där ingenting i staten fungerar, allra minst skatteverket, vilket rapporterades i DN av en som undersökt saken:

Skatteverkets förre chef Mats Sjöstrand varnar för att Grekland inte klarar av att få in mer skattepengar.
– Förvaltningen är i mycket sämre skick än vad man tror och landet behöver internationell hjälp för att bygga en ny myndighet, säger han.

Skuldavskrivning löser inte detta. Och inte ens om Grekland går med på EU:s krav kommer man att klara av att leva upp till dem utan omfattande rekonstruktion av statsapparaten. Vem ska göra det? Kanske de baltiska staterna — som framgångsrikt genomfört sanering — kan tvångsförvalta Grekland.
När det talas om skuldavskrivning borde det vara självklart att vi vet vad vi talar om. Så här ser Greklands skuld till euroländerna ut enligt Barclay (klicka för att få större bild):

Estland har alltså lånat ut motsvarande 4 procent av sin BNP till Grekland, trots att Estland själva just genomgått en svår ekonomisk kris. De som lättvindigt talar om skuldavskrivning borde förklara för estländare varför de ska ge bort sina surt förvärvade inkomster till grekerna.

Rulla till toppen