Seriös utmanare av Hillary Clinton?

Hittills har demokratiska partiets primärval sett ut att bli en kröningsrunda för Hillary Clinton. Hon leder med över 50 procent mot omkring 10 procent vardera för utmanarna inom det demokratiska partiet. Men så såg det ut också inför valet 2008 innan Barack Obama dök upp som gubben i lådan.
En demokratisk tungviktare som kan komma att ge sig in i presidentvalet är Vietnamveteranen, senatorn, marinministern och Emmy-vinnande dokumentärfilmaren Jim Webb, 69. Han har meddelat att han ska till den lilla men för presidentvalet viktiga delstaten Iowa nästa vecka. Om han tänker ställa upp? ”Mitt besked kommer snart”.
Webb skulle vara en mardröm för republikanerna eftersom han kan uppfattas som trovärdig även i republikanska och oberoende väljares ögon.
Uppvuxen i en militärfamilj tog han värvning och blev marinkårssoldat. I Vietnam blev han 1969 dekorerad med Navy Cross för ”extraordinärt mod”. När han som löjtnant blev sårad och hemskickad tog han doktorsexamen i juridik. Ronald Reagan utsåg honom till marinminister 1987, men han slutade året därpå i protest mot militära budgetminskningar. Reagan skrev i sin dagbok: ”Jag tror inte marinen kommer att sakna honom”.
Efter politiken blev han författare och dokumentärfilmare. Han vann en Emmy för skildring av marinkåren i Beirut.
Han var emot Kuwaitkriget 1990, Irakkriget 2003 och mot Obamas insatser i Libyen 2011 eftersom han inte trodde att muslimerna där skulle bli vänner så som japanerna blev under ockupationen efter andra världskriget.
Han har givit sitt offentliga stöd både till demokratiska och republikanska politiker, och vann själv senatorsvalet i Virginia 2006 som demokrat. Sex år senare meddelade han att han inte ställde upp för omval.
Frågan är om inte Jim Webb också för vänsterväljare skulle kunna vara en trovärdig kandidat, särskilt om alternativet är Hillary Clinton. Vänsteraktivistiska plattformar som Huff Post och Nation skriver om honom i positiva ordalag.
Tröttheten på Clintonklanen skulle kunna bära Jim Webb hela vägen till nominering och en reell möjlighet att nå Vita huset.
Se mer: TV-intervju i CSPAN (35 min) från 2 juni, New York Observer i Jim Webb Could Awaken a New Cultural Cycle in America

Rulla till toppen