DN attackerar smala åsiktskorridoren

Kanske den vansinnigt smala åsiktskorridoren — där du måste smyga fram för att massmedierna inte ska skåpa ut dig som extremist, rasist eller värre — börjar utmanas. I Dagens Nyheter skriver Hanne Kjöller om hur intellektuellt ohederlig Sydsvenskans recension är av Anna-Lena Lodenius bok ”Vi säger vad du tänker – högerpopulismen i Europa”:

[Recensenten Patrik] Svensson tycks i huvudsak ilsken över fyra saker:
1. Att Lodenius inte har skrivit samma bok som nazismforskaren Heléne Lööw. Medan Lööw drar i efterkrigstidens fascistiska och nazistiska trådar i Sverige skriver Lodenius om Europas populistpartier i just termer av populism.
2. Att Lodenius använder samlingsbegreppet ”högerpopulistiska” partier medan Svensson ser ”högerextrema” som det korrekta.
3. Att Lodenius har mage att jämföra högerpopulister med vänsterpopulister som Syriza och Podemos.
4. Att Lodenius i det avslutande kapitlet ”Motmedel” kommer till andra slutsatser än Svensson om det bästa sättet att motarbeta högerpopulismen.
För dessa fyra ”feltänk” ska Lodenius … misstänkliggöras för att gå SD:s ärenden. Detta är straffet för att ha rört sig utanför Svenssons åsiktskorridor. Följaktligen är boken, enligt Svensson, inte bara ”ett skämt” utan också obehaglig.

Exakt så här ser åsiktskorridoren ut. Vänstermedierna förstör varje chans till saklig debatt för att istället vräka ur sig känslomässiga personpåhopp mot dem som har mage att säga något de inte gillar.
Tänk om flera kunde öppna sinnena och sluta låta sig styras av vänsterns känslosvall och istället kyligt och sakligt diskutera med argument. Tänk så mycket bättre förutsättningarna för kloka beslut skulle bli.

Rulla till toppen