Blatter borta – sponsorerna räddar fotbollen

Till allas förvåning meddelade idag FIFA:s nyss omvalde ordförande Sepp Blatter att han avgår och utlyser en extrakongress med internationella fotbollsförbundet.
Jag är helt övertygad om att huvudsponsorer som Visa, Adidas och Coca Cola ligger bakom Blatters beslut. De har sagt att de drar in alla sina sponsorpengar om inte FIFA städar från toppen. Och de har kunnat rikta detta krav tack vare USA:s justitiedepartement och dess maffiaåklagare i New York som så tydligt bevisat att korruptionen genomsyrar FIFA.
Här har kapitalismen visat sig vara den goda kraften, medan demokrati varit den ondskefulla kraft som struntat i korruption och maffiabeteende. Demokratin har dragits i smutsen. Det man kan säga till demokratins försvar är att den inte fungerar när de som har rösträtt företräder länder som är antingen diktaturer och socialistiska planekonomier eller kaotiska och laglösa.
Men västvärldens ekonomiska muskler kommer snart att vara neutraliserade av kinesiska och andra diktatoriska/korrupta ekonomier i nya världen. Då är risken stor att mutor och korruption inte längre går att stoppa på global nivå. Vi borde, istället för att slösa biståndspengar på allt som rör sig, fundera på hur vi strategiskt sprider västvärldens värderingar om rättsstat, ärliga avtal och konkurrens i öppenhet.

Rulla till toppen