Det finns människor med korrupta motiv i alla samhällen och kulturer. Men det är bara öppna och kapitalistiska samhällen som effektivt bekämpar denna karaktärsbrist. Aldrig har det blivit tydligare än nu när FIFA-maffian börjat avslöjas på riktigt.
Internationella fotbollsförbundet ska idag välja president för kommande fyra år. Sepp Blatter vill bli vald för en femte period trots att han varit högsta hönset under de två årtionden då korruptionen exploderat inom FIFA. Det är USA:s maffiaåklagare i New York som tagit fram konkreta bevis på penningtvätt, skattebedrägeri och mutor mot 14 högt uppsatta företrädare, bland annat två vicepresidenter i FIFA. Och det är de europeiska fotbollsförbunden som går i spetsen för att tvinga Sepp Blatter ta ansvar för den korrupta miljön som frodas i FIFA.
Men fotbollsförbunden i Afrika och Asien tycks inte vilja göra något åt korruptionen. Man vill fortsätta skinna fotbollen på pengar för egen personlig vinning. Dessa fotbollsförbund verkar i länder med socialism, planekonomi och diktatur. Där är mutor en självklarhet. Alla tar mutor och därför vore det mot det egna intresset att låta någon annan bli bestraffad för mutbrott.
I spetsen för försvaret av mutor, bedrägeri och korruption ställer sig föga förvånande Rysslands president Vladimir Putin. Han tycker åtalen för mutbrott är orättfärdiga.
Afrikas delegater tycker Blatter givit dem stöd och kommer att stödja honom. För dem är korruption ingen stor sak. Likadant i Asien.
Med en allt mer genomgripande globalisering har vi all anledning att fundera på vad det betyder. Kommer korruption att genomsyra allt internationellt samarbete så som det gjort i FIFA? Kommer svenska företag att tvingas in i korruption för att få affärer i hamn? Statliga företaget Telia tyckte det och betalade miljardmutor för att få göra affär i Azerbaijan och Kazakstan.
Om FIFA inför öppen ridå kan agera genomkorrupt utan att det innebär något negativt för organisationen har vi trätt in i en ny tid där Asiens och Afrikas korrupta kultur sprider sig till övriga världen.
Ännu har Europa och USA ekonomiska muskler att påverka. Inte genom demokrati — demokrati är i FIFA faktiskt förutsättningen och villkoret för den korrupta kulturen — utan genom sponsorerna av fotbollen. Om multinationella företagen drar in sina sponsorpengar faller FIFA ihop. Det är kapitalet som kan rädda fotbollen och besegra korruptionen.
Globaliseringen är i grunden bra. Aldrig har så många miljarder människor lyfts upp ur absolut fattigdom. Internet, mobiltelefoni och andra tekniska lösningar — som alla uteslutande vuxit fram i väst — är det verkligt omfattande bistånd som den rika världen ger den eftersatta. Men vi måste se till att den totala korruption som finns i dessa länder inte sköljer in över oss.