Ska Mike Huckabee slå Clinton igen?

Snart börjar debatterna i det amerikanska primärvalet, då respektive partis väljare utser presidentkandidat. En kandidat som funnits i skuggan men som tycks börja få medvind är Mike Huckabee som var guvernör i Arkansas efter Bill Clinton. I en aktuell opinionsmätning klarar sig Huckabee bättre mot Hillary Clinton (44-47 procent) än andra republikanska kandidater, utom Jeb Bush.
Mike Huckabee, 59, förenar löften om mindre stat med mjuka budskap om socialt ansvarstagande som kan förena både libertarianer och konservativa. Ja, till och med redaktionen på Washington Post skriver nu positivt om denne republikanske kandidat (här). Han är, efter Hillary Clinton och Jeb Bush, den presidentkandidat som flest amerikaner känner till. Han är en omvittnat god talare som också kan vara kvick och humoristisk.
Hans tidigare försök att bli presidentkandidat har misslyckats eftersom han inte tillhör etablissemanget, men nu kan den rätta stunden infunnit sig. Många amerikanerna vill inte ha dynastier som Clinton och Bush vid makten, om alternativen är minst lika bra. Huckabee kan vara det alternativet och han har inget emot att göra det tydligt i en första valfilm (2 min):
Huckabee växte upp med små omständigeter i småstaden Hope i Arkansas. Hans första jobb var som nyhetsuppläsare i lokalradion vid 14-års ålder, vilket finansierade hans gymnasiestudier (han är den förste i släkten som tog gymnasieexamen). Han tog fil.kand vid Baptistuniversitet på drygt två år och jobbade sedan på en kristen TV-station innan han blev pastor i olika församlingar i tolv år från 1980.
Han vann ett extraval till biträdande guvernör 1993 och blev guvernör 1996 när demokratiske guvernören tvingades avgå efter en skandal. Huckabee vann sedan två val och var guvernör i tio år fram till 2006.Efter det återgick han till mediebranschen och var programledare i Fox News och radiopratare i Cumulus Media Networks fram till början av 2015 då han började förbereda sin presidentkampanj.
Kristna ståndpunkter är självklara för honom. Därför är han emot abort och gayäktenskap. Han skäms inte för sin tro och förklarar den gärna, vilket har givit honom viss respekt i amerikanska mediekretsar som Daily Show och Bill Maher i HBO. Men som framgår av kommentarerna till dessa intervjuer (se länkar nedan) är det många till vänster som hatar honom för detta. Både aborter och homoäktenskap har minskat i betydelse i politiken, inte minst därför att de anses avgjorda till liberal fördel. En president, vilken åsikt denne än har, har svårt att påverka utfallet.
Däremot har konstitutionella frågor om vilken gren av statsmakten som ska bestämma i denna sorts frågor fortsatt aktualitet, och där har Huckabee stöd i en bred opinion om att domstolar inte ska stifta lagar utan uttolka lagar som de folkvalda stiftar.
Jag gillar politiker som har intresse vid sidan om politiken. Mike Huckabee har spelat bas sedan tonåren och som guvernör startade han bandet ”Capitol Offense” som bland annat var förband till Dionne Warwick.
Se mer: Announcement Speech, Interviewed by Bill Maher (HBO), Interviewed by Jon Steward (The Daily Show)

Rulla till toppen