Misstroendevotum mot regeringen närmar sig

Alliansens fyra partisekreterare skriver i DN att man inte kommer att acceptera vilka dumheter som helst från den historiskt svaga S-MP-regeringen. Decemberöverenskommelsen tillkom för att undvika ständiga budget- och regeringskriser. Men sedan tillägger man:

Vi kommer ta ansvar för att landet kan skötas, men inte misskötas . . . vi beredda att väcka misstroendevotum i de fall det är påkallat.

Det är bra att Alliansen tydliggör att överenskommelsen inte betyder att vänsterblocket får fritt fram för vad som helst. Aldrig har en regering haft så svagt politiskt stöd som den nuvarande. Till och med Ola Ullstens FP-regering 1978-79 hade bättre parlamentariskt läge (med C och M hade man majoritet).
Med den rabiata ton som finansminister Magdalena Andersson intagit, och med den inkompetens som utrikesminister Margot Wallström visat, är det som att regeringen ber om att oppositionen ska utmana den.
Om regeringen inte lugnar ner sig och visar riksdagsmajoriteten respekt är det enkelt för oppositionen att fälla statsministern och tvinga fram regeringsskifte. Oppositionen kan göra det vilken dag som helst. Stefan Löfven måste inse att han sitter på nåder. Annars åker han snart ut.

Rulla till toppen