Ideologiernas återkomst i Finland

Medan Sverige präglas av decemberöverenskommelsen och nedlagd ideologisk debatt, är utvecklingen en annan i Finland inför riksdagsvalet den 19 april.
Magasinet Neo publicerar något så ovanligt som en initierad artikel om ett nordiskt grannland. Jag vet inte varför svenska medier normalt ignorerar länderna närmast oss, men det är galet. Vi behöver veta vad som händer i vår närhet, inte minst därför att de i så mycket liknar oss själva.
Helsingforstidningen Hufvudstadbladets medarbetare Sylvia Bjon ger en intressant analys:

Fyra år med en bred koalitionsregering i Finland har gjort plats för ideologiernas återkomst. När valprogrammen presenterades i vår är högern och vänstern tillbaka i den ekonomiska politiken. Skattesystemet, som länge andministrerats i samförstånd, är plötsligt föremål för intensiv och ideologisk debatt kring frågor som progressivitet och arvskatt. I centrum för den pågående vårdreformen, en av de stora valfrågorna, står offentligt mot privat service …
[H]ögern och vänstern gör [också] comeback i utrikespolitiken, på grund av Ryssland. Samlingspartiet och Svenska folkpartiet har gått hårt åt Ryssland och Vladimir Putin i synnerhet. De rider tydligt på den geopolitiska vågen som sprider sig kring Ukraina. De talar för Nato och säger i mer eller mindre tydliga ordalag att det inte går att lita på Putins Ryssland. Den socialdemokratiske utrikesministern representerar å sin sida en traditionell syn som rått på vänsterkanten, att man ska samtala med Ryssland … Liknande profilerar sig Centern, det tidigare Kekkonenpartiet som blivit stort igen med en mer företagardriven profilering och leder opinionsmätningarna.

Äntligen finns förutsättningar för väljarna att få se skillnader, summerar Bjon sin analys som också presenterar den mest sannolika statsministern i Finland efter valet: Juha Sipilä (C). Han är relativt ny i politiken, har bara suttit fyra år i riksdagen (dock en evighet jämfört med Stefan Löfven med noll år före valet). Dessförinnan var han som civilingenjör framgångsrik företagare och är känd som ”IT-miljonär”.

Rulla till toppen