Grattis Thorbjörn Fälldin, 89

Idag fyller förre statsministern Thorbjörn Fälldin 89 år. Det är väl värt att uppmärksammas.
I valet 1976 var centerledaren den store segraren. För första gången på över 40 år fick Sverige en borgerlig statsminister. Socialdemokraternas partisekreterare Margarita Ulvskog sa att det kändes som en ”statskupp”. Flera generationer hade aldrig upplevt något annat än en socialdemokratiskt ledd regering.
På den tiden fanns inget organiserat samarbete mellan de borgerliga. Tvärtom försökte man ta väljare från varandra. Den ende som höjde sig över partikäbblet och av svenska folket fick förtroende att leda landet, framför sittande statsminister Olof Palme (S), var bonden från Ångermanland. Man kan säga att Fälldin då var en ”enmans-Allians”.
Trots de inre slitningarna mellan regeringspartierna och den internationella lågkonjunkturen vann Thorbjörn Fälldin också i valet därpå, 1979, tungviktsmatchen mot utmanaren Olof Palme. Svenska folket hade förtroende för att Fälldin bättre än Palme kunde leda landet.
Genom dessa bedrifter är det inte svårt att utse Fälldin till 1900-talets främste borgerlige statsman.
Läs mer: Statsmannen Thorbjörn Fälldin: biografi och tal, I Axess om matchen mellan Palme och Fälldin, Sveriges statsministrar.

Rulla till toppen