Ebba Busch Thor: ‘rulla tillbaka staten’

Idag väljs Ebba Busch Thor till ny partiledaren i Kristdemokraterna. Hon är ingen slätstruken person som agerar megafon för den samlade kollektiva uppfattningen i sitt parti, utan en kvinna som tänker själv och inte har något emot att säga  vad hon tycker.
Eftersom hon är rak blir hon naturligtvis utsatt för kritik. Hon framställs som kontroversiell – och hon har gått i Livets Ords grundskola. Fy så hemskt!!!!
Men är det något svensk politik behöver så är det ökad bredd, mer kurage och självständighet i samhällsdebatten.
För min del skulle jag vilja se en linje som förenar en klassiskt liberal ekonomisk politik med socialt engagemang som kommer till uttryck genom civilsamhället. Kristdemokraterna har, liksom FP, ofta kidnappats av de som inte begriper att socialt ansvar är något annat än ökad politisk makt genom staten. Jag brukar kalla dem ”snällister”. De vill ställa alla problem tillrätta genom att låta politiker bli folkets förmyndare och lägga all makt hos staten. Ebba Busch Thor tillhör inte dem. I en intervju i DN igår talar hon om att ”rulla tillbaka” staten.
Hennes företrädare Göran Hägglund höll flera lysande tal om medborgarnas makt och ansvar i frivillighet, men partiet verkade inte fånga upp tankarna och låta det bli partiets profil. Jag hoppas Busch Thor lyckas bättre att få Kristdemokraterna att vässa profilen och våga stå för socialt ansvar utan förmynderi. Utifrån den kristna grunden borde Kristdemokraterna ha goda chanser att presentera en sammahållen och trovärdig politik som står pall när den å det grövsta kommer att attackeras av medievänstern och kulturvänster (och den politiska vänstern, som dock inte alls är lika mäktig som de förstnämnda).
Ebba Busch Thor verkar ha engagemanget och viljan att utmana de rådande dogmerna. Det här kan bli bra.

Rulla till toppen