Brakförlust för S i Finland?

I morgon går finländarna till riksdagsval. Opinionsmätningarna indikerar att Centerpartiet kommer att bli största parti och får uppdraget att bilda regering.
Samtidigt ser Socialdemokraterna ut att bli valets stora förlorare. I vissa mätningar halkar man ner till att bli bara fjärde största parti, efter Samlingspartiet och Sannfinländarna.
Under sista partiledardebatten i Yle igår förbättrade inte S sina kort. Försvarsministern Carl Haglund (Svenska Folkpartiet) lurade S-ledaren och finansministern Antti Rinne i en fälla, vilket blev den stora snackisen i Finland efter debatten.
Hufvudstadsbladet rapporterar i Haglunds kupp i valdebatten att försvarsministern var trött på kritik mot den artikel i förra veckan om försvarssamarbete som han skrivit med sina nordiska kollegor:

I tv-sändningen läste Haglund upp [några meningar från ett papper] och frågade kritikerna om de kände igen texten. Rinne (S) sade att det var frågan om debattartikeln varpå Haglund triumferande deklarerade att Rinne hade fel och att det nu var bevisat att Rinne varken kände till innehållet i [regeringen utrikesdeklaration] som han själv hade varit med och godkänt, eller hade läst den omtalade artikeln.

Denna fadäs stärker förmodligen inte Socialdemokratins ställning inför valdagen i morgon.

Rulla till toppen