Grekland-Tyskland i “fingergate”

Fram till fredag ska Grekland betala tillbaka ett gammalt lån på nära en miljard dollar till Internationella valutaunionen. Det har spekulerats i att Grekland inte kommer att klara det. I så fall ökar åter trycket på att Grekland måste lämna euron.
Men den vänsterextrema regeringen gör inte situationen lättare genom sitt hånfulla agerande mot Tyskland. Man har börjat prata om krigsskadestånd, att kräva 70 år efter andra världskrigets slut.
Men ord och gester kan vara än mer som bensin på elden, vilket grekiske finansministern Yanis Varoufakis fick erfara när han via videolänk var med i ett direktsänt söndagsprogram i tysk TV igår. Där visades ett klipp där Varoufakis gav fingret åt Tyskland. I programmet ursäktade han sig med att påstå att klippet var falskt.
Det har startat en mediestorm i Tyskland idag under benämningen ”fingergate”. Alla medier jagar nu bevis på om klippet är autentiskt eller inte. Se klippet i YouTube (14 sek): Yanis Varoufakis shows the finger to Germany.
Jag tror klippet är korrekt och inte förfalskat. Men jag sätter samtidigt viss trovärdighet till ett inlägg i Guardians kommentarfält från en person som säger sig läst hela texten på vad Varoufakis sa när han visade fingret mot Tyskland för två år sedan. Denne person hävdar att Varoufakis i sin appell presenterade olika alternativ där ett alternativ var att ge Tyskland fingret. Och det skedde två år innan han blev finansminister.
Det räddar inte Varoufkis som alltså igår sa att han inte visade fingret. Det gjorde han, men då som ett möjligt alternativ för Grekland i den ekonomiska krisen.
Grekland gör sig allt mer omöjligt i Europagemenskapen. ”Fingergate” är bara senaste exemplet på hur Grekland är en destruktiv kraft i Europa och skapar raka motsatsen till det EU är till för: man skapar motsättningar och fientlighet istället för gemenskap.

Rulla till toppen