Full fart mot Vita huset för Scott Walker

Att toppa sin popularitet tidigt i den långa valrörelsen mot presidentvalet brukar vara förödande. Förväntningarna stiger och granskningen hårdnar. Kandidaten brukar då krokna om denne inte är mentalt förberedd.
Men en kandidat som inte tycks ett dugg rädd för vänstermediernas illasinnade attacker och som har båda fötterna på jorden när det gäller förväntningar kontra svårigheter att nå hela vägen, heter Scott Walker, guvernör i Wisconsin.
Trots brist på karisma, något som brukar känneteckna kandidater från nordliga delstater där många skandinaviska ättlingar finns, visar Scott Walker en glöd och övertygelse som håller på att övertyga väljarna i de delstater som inleder primärvalet nästa vinter.
Riksmedia i USA har försökt sätta dit honom genom att ställa tarvliga frågor om han tror att president Obama är kristen, på vilket han svarat att han inte känner presidenten. Ett svar som fördömts av storstadsmediernas kommentatorer som undvikande och bevis på att han inte är redo att bli president.
Väljarna delar dock inte detta inskränkt taktiska sätt att se på politiskt ledarskap. Scott Walker har på två månader gått från en okänd landsortspolitiker till nationellt namn. En ny opinionsmätning i NBC visar att 53 procent av republikanska väljare kan tänka sig att rösta på Walker, medan bara 17 procent inte kan det. För den betydligt mer kände republikanske politikern Jeb Bush är siffrorna 47 procent som kan rösta på honom, mot 42 procent som inte kan tänka sig rösta på honom som president.
Scott Walkers största styrka är att han har ett brett stöd från olika falanger inom republikanerna, från konservativa till nyliberala. Han går hem både i etablissemangskretsar och hos Teapartyrörelsens gräsrötter.
När han denna helg framträtt i New Hampshire har han fängslat väljarna, inte med karisma men med personlig energi och med att han verkligen älskar att möta folk i valmöte efter valmöte. Det han har att berätta fångar också väljarna eftersom han berättar vad han åstadkommit i handling i sin delstat Wisconsin, inte bara löften och prat. Han har segrat i kampen mot offentliganställdas fackföreningar som satsat hårt för att avsätta honom. Han har sänkt skatter och minskat staten för att nå tillväxt och nya jobb.
Weekly Standard har Scott Walker på omslaget i veckans nummer tillsammans med en lång analys av hans kampanj (som juridiskt ännu inte är en kampanj av valtekniska skäl), Does the road to the White House start in Wisconsin?
Som guvernör har han ingen erfarenhet av utrikes- och säkerhetspolitik, men han bygger ett team på högsta nivå för att mejsla ut en policy utifrån dagens utmaningar.
Tidningens analys utmynnar i att Walker kan förena tydlig ideologi med slug pragmatism.
Dessutom visar mätningarna att amerikaner vill se förnyelse 2016 snarare än mer av rådande styre i Washington.
Fler aktuella artiklar om Walker: Walker Rocks New Hampshire, Walker tests his message in NH.

Rulla till toppen