Bibbi Netanyahu mot seger

Svenska medier har självsäkert förklarat att högerledaren och premiärministern Benjamin Netanyahu skulle förlora dagens israeliska val till Knesset. Som vanligt har redaktionerna omvandlat sina privata vänsterdrömmar till medial rapportering — och fått fel.
Vallokalundersökningar som just presenteras visar att Likud blir största parti, även om mitten-vänsteralliansen ligger mycket nära. Eftersom Likud anses ha bättre möjligheter att bygga en regeringskoalition är valet därmed i princip avgjort: Netanyahu kan fortsätta regera. Och om han sitter kvar i två år, kommer han att bli den längst sittande premiärministern i Israels historia.
Många har underskattat Netanyahu under hela hans karriär. Och han är känd för att ha ett hett temperament och lätt för att stöta sig med medarbetare. Exempelvis har tidigare högt uppsatta chefer i säkerhetstjänsten Mossad tagit avstånd från honom.
Men jag får intryck av att Netanyahu har förstått något väldigt många politiker i Europa inte begripit. Nämligen att i en demokrati är det folket som avgör. Det är folket som ska övertygas — inte kommentatorer i medierna, inte akademiker, inte diplomater, inte ledare i andra länder. Dessa grupper har mer eller mindre hatat Netanyahu, men det skiter han i. Han vänder sig till folket och folket har, tycks det, givit honom rätt.
Det är rätt imponerande. Det är bara Angela Merkel i Tyskland och Benjamin Netanyahu som kan vinna återval, inte bara en gång utan flera, i den demokratiska världen just nu.

Rulla till toppen