Amatörismen i regeringen häpnadsväckande

Idag slår Svenska Dagbladet upp stort att Saudiarabien kände till att Sverige ensidigt tänkte säga upp samarbetsavtalet länderna emellan innan utrikesminister Margot Wallström förnedrades på utrikesministermötet i Kairo där hon först vägrades framföra sitt tal och sedan fördömdes av hela Arabförbundet, inklusive den palestinska delegationen (snyggt tack för Sveriges ”erkännande” av en palestinsk stat).
Därmed har tidningen avslöjat att den ”officiella svenska versionen”, alltså regeringens version, är en tillrättalagd lögn. Beskedet om uppsagt avtal lämnades inte i tisdags, efter Wallströms förnedring i Kairo, utan som ett underhandsbesked före Kairomötet av den svenska ambassaden i Riyadh.
Varför försöker Löfvenregeringen vilseleda om händelseförloppet? Det undersöker inte Svenska Dagbladet. Man låter regeringen komma undan, som vanligt.
Jo, skälet till att försöka förändra beskrivningen av händelseförloppet är att det verkliga förloppet får S-MP-regeringen att framstå som än mer amatörmässig. Varför ge ett känsligt besked till en nyckfull diktatur som Saudiarabien precis innan Margot Wallström som utrikesminister ska framträda på deras hemmaplan, inför Arabförbundet?
Det är ju som att be om en otrevlig reaktion. Det avslöjar riktigt dåligt, ja uselt, diplomatiskt handlag. Det är så amatörmässigt att man häpnar. Sveriges regering gav inte saudierna något val, om de inte ville tappa ansiktet. De var tvungna att samla hela arabvärlden mot Sverige och fördöma Wallström och hennes regering.
Herrejösses vad man saknar Carl Bildt som utrikesminister. Vilken skillnad! Sverige har gått från elitserien till korpseriens division 8.

Rulla till toppen