Yttrandefriheten är under attack

I går såg vi i Köpenhamn en repris av attentaten i Paris förra månaden. Satirtecknare angrips därför att de driver med profeten Muhammed och judiska civila angrips därför att de är judar. I Paris dödades 17, i Köpenhamn 5 sårade och 2 döda — Dan Uzan, 37, som hjälpte till att organisera en konfirmationsfest i Synagogans församlingshem, och Finn Nørgaard, 55, besökare i kulturhuset som undervisade om dokumentärfilmande.
Polisen tror sig ha skjutit gärningsmannen till döds i natt. Det återstår att se vem det var. (UPPDATERING: se nedan) Men det är ingen djärv gissning att det rör sig om en muslimsk extremist som haft samma avsikt som terroristerna i Paris: att angripa västerlandets frihet och döda judar.
Berlingske Tidende skriver i ledarartikel, Yttrandefriheten är under attack:

Oavsett vem som stod bakom angreppet mot ett seminarium med den svenske konstnären Lars Vilks i København är det svårt att se det som något annat än ännu en attack mot yttrandefriheten och de västliga fri- och rättigheterna, nu för första gången utfört på dansk jord.

Den danske, socialdemokratiske statsministern däremot, verkar mer engagerad i att försvara muslimer än den danska rättsordningen. Och hon har naturligtvis rätt i att de som utför terrordåd som det igår inte representerar alla muslimer i Danmark. Självklart inte. Men det har visat sig att jihadister som dödar västerlänningar har ett utbrett och omfattande stöd av hundratals miljoner muslimer i Mellanöstern och övriga världen. I vår globaliserade värld är stöd från breda grupper i exempelvis Pakistan lika påtagligt moraliskt stärkande som om man haft stöd från människor i kvarteret där man bor i Köpenhamn eller Paris.
Frågan är om vi inte måste börja se islam som ett hot på samma sätt som politiska ideologier som bekämpar frihet och pluralism? Med hjälp av islam uppviglas virrpannor att begå besinningslöst våld mot civila i väst. Och islams egna auktoriteter är antingen för svaga för att stå upp mot fundamentalismen eller så är man ovillig att motverka den.
Europol har efter Paris erkänt att antalet våldsbenägna jihadister nu räknas i så många tusental att man inte kan bevaka dem alla.
Den extrema islamismen är alltså otyglad, både polisiärt och moraliskt. Och man är mordiskt målinriktad med siktet inställt på att krossa yttrandefriheten i väst, exakt så som varje förtryckare alltid stryper fria medier först.
Vad ska vi göra åt det? Att ursäkta alla muslimer som inte deltog i dödandet verkar inte vara tillräckligt.
Visst tycks det vara som att det första slaget mellan den kristna och den islamska civilisationen kommer att stå kring yttrandefriheten. Efter Paris, och möjligen Köpenhamn, kan det inte vara en särskilt förvånande analys. Om det är så, är tiden för fördömanden av enskilda attentat över. Då krävs något mer. Då krävs strategier för att vinna kriget.
UPPDATERING, kl 20.54:
Dansk Radio rapporterar att den misstänkte terroristen som sköts till döds i en eldstrid med polis i morse är Omar Abdel Hamid El-Hussein, en 22-åring som nyligen blev fri efter fängelsestraff för misshandel. Jyllands-Posten rapporterar att polisen gjort tillslag på flera platser och anhållit minst en person i samband med terrorattentatet.

Rulla till toppen