När tar arabvärlden itu med IS?

Jag är så trött på att det alltid självklart förväntas att västvärlden ska reda ut muslimska kriser. Även om det så gott som alltid är muslimer som dödar och förtryck andra muslimer, är det den kristna västvärlden som görs ansvarig för att få stopp på blodbad och galenskap.
Och samma röster som ställer dessa krav anklagar samtidigt västvärlden för att bära skuld till att muslimer dödar muslimer.
Alltså: när väst agerar, som när George W Bush avsatte talibanerna och störtade Saddam Hussein, var det fel. När väst inte agerar, som under Obama, då är det också moraliskt fel.
Detta ologiska och obefogade självkritiska synsättet måste få ett slut.
Som tur är finns somliga kloka röster. I Wall Street Journal lyfter kolumnisten Peggy Noonan fram två tunga namn inom utrikes- och säkerhetspolitiken och deras analyser som går ut på att det är muslimernas tur att ställa upp och sätta stopp för IS och Mellanösterns väg mot sammanbrott:

[Förre utrikesministern] James Baker sa häromdagen att trupper på marken är nödvändiga, men de måste komma från arabiska och muslimska länder, inklusive Saudiarabien. “Mitt förslag är att gå till turkarna, sedan 60 år allierade till USA och medlemmar i Nato. De har en bra armé… Varför arbetar vi inte tillsammans, vi från luften och med underrättelse och ni med soldater på marken för att få jobbet gjort?”
Jag talade med Baker före hans framträdande och han anser det är hög tid att agera. Men är en muslimsk koalition rätt väg?
Helt klart, säger [säkerhetsanalytikern] Richard Haass. Det måste handla om en arabisk koalition och den måste vara sunnimuslimsk eftersom det handlar om att bekämpa eld med eld. Det är viktigt att sunniarabiska ledare visar att det är legitimt att stå upp mot IS.
Alltså – agera för att eliminera Islamiska statens mystik. Ge dem en fight, visa att de är den svagare parten och gör allt för att samla den sunniarabiska världen till handling.
Är det möjligt? Haass säger att sannolikheten är liten men att det inte är omöjlig. Dessutom: det är om detta diskussionen borde handla. Vi borde prioritera att få svar på den frågan.

Exakt så här borde man gå tillväga.
Hittills är det enbart kurdiska miliser som strider på marken och USA som bombar från luften. Ställ krav på Saudiarabien, Turkiet, Egypten med flera att få ordning på sina religiösa meningsfränder! Upprördheten efter det att IS brände den jordanske piloten till döds borde användas för att tvinga fram ett militärt agerande från dessa länder mot IS.

Rulla till toppen