Grekland: betala våra lån, annars sänker vi euron

Ju närmare vi kommer dagen då Grekland behöver nya mångmiljardlån, desto mer tydligt blir det att Grekland har en vänsterextremistisk regering som hotar sina grannar.
I går sa grekiske finansministern Yanis Varoufakis att hela eurozonen kommer at kollapsa om inte Grekland, utan att behöva leva upp till det man lovat, får sina nya lån.
Reuters rapporterar, Greek finance minister says euro will collapse if Greece exits:

— Euron är skör. Den är som ett korthus, och om du tar bort det grekiska kortet kollapsar det, sa finansministern till italienska RAI.

Samtidigt riktar premiärministern Alexis Tsipras hånfulla krav på att Angela Merkel ska betala skadestånd för nazisternas framfart under andra världskriget, rapporterar Svenska Dagbladet i Greklands premiärminister till attack:

I sitt första tal i Greklands parlament efter regeringsskiftet sade Tsipras att landet har ”ett moraliskt krav” att begära skadestånd från Tyskland för de skador som nazisterna orsakade landet under andra världskriget, enligt AFP.

Detta är ett nytt lågvattenmärke i relationerna mellan EU-länderna. Ska man börja gräva fram gamla motsättningar från en fruktansvärd tid, för att försöka få loss pengar?
Allt mer uppenbart framstår euron som ett fiasko. Valutan splittrar de länder som avsåg att samverka i allt närmare gemenskap. Att gräva upp det nazistiska liket är en så illaluktande politisk taktik att man mår illa.

Rulla till toppen