Johan Olsson – en riktig idrottsman

Den norske skidstjärnan Petter Northug brukar oftast vara spydig mot sina svenska motståndare, men en skidåkare får högsta betyg: Johan Olsson. När Olsson idag vann 15 km i VM i Falun överlägset säger Northug till Verdens Gang:

– Han är världens bäste 15-kilometerslöpare just nu, och han vinner välförtjänt. Det är imponerande. Han är i väldigt god form, och jag är rädd för vad han kan hitta på i stafetten.

Man kan inte annat än hålla med. Jag gillar idrottare som levererar när det gäller. Olsson överlägsna seger i 5-milen i VM för två år sedan i Val di Fiemme är det bästa någon svensk idrottsman presterat på länge. Han är den ende nu aktive som kan nämnas med våra största, historiska idrottshjältar. Alla andra tycks nöjda med att inte vinna.
Johan Olsson har hoppat över världskuppen för att bli frisk och ladda för VM. Jag önskar att fler idrottare gjorde detsamma, dvs strunta i mindre viktiga tävlingar för att satsa på världsmästerskap och OS. Det är då det gäller. Det är då agnarna skiljs från vetet. Olssons envisa och totala fokus på sin egen prestation är beundransvärd, inte minst i jämförelse med andra idrottare som flamsar och tramsar i medierna.
Det är sådana som Olsson som gör sport till ett sant nöje, även för oss som inte är idrottsnördar. Om fler agerade som Olsson skulle många fler följa sporterna.

Rulla till toppen