EU låter sig luras av Grekland, igen

Euron är inte ett valutaprojekt, inte ett ekonomiskt projekt, utan ett politiskt projekt. Det var därför man släppte in Grekland i Eurozonen även om alla visste att grekerna ljög grovt om sina statsfinanser. Det var ett politiskt mål att euron skulle införas i så många länder som möjligt. Då fick ekonomisk realism kliva åt sidan.
Vi vet att detta politiska blundande för ekonomiska realiteter resulterat i finansiell kris och ökande motsättningar mellan länderna i Europa, inte den ökande gemenskap man eftersträvat.
Ändå ser Eurozonen ut att göra om samma misstag en gång till. Man uttalar sig idag positivt om den nya vänsterextrema regeringens nya reformplan som presenterades i morse.
Men Internationella Valutafonden är inte lika lättlurad. Reuters rapporterar i IMF’s Lagarde expresses reservations about Greek reform plan:

Greklands reformplan är tillräcklig för att fortsätta ge landet hjälp men den saknar nödvändiga detaljer, sa Valutafondens chef Christine Lagarde tidigare idag.
I ett brev till Eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem skriver Lagarde att den grekiska listan på åtgärder är imponerande men inte särskilt detaljerad. ”På vissa områden, som att bekämpa skattefusk och korruption, är jag förväntansfull om vad som tycks vara en starkare beslutsamhet hos den nya regeringen i Aten”, skriver hon. ”På många områden, inklusive de viktigaste, förmedlar dock inte Grekland tydliga försäkringar om att regeringen avser att genomföra förutsedda reformer.”

I klartext: grekerna lovar sådant de inte tänker hålla. Igen.
Ändå godkänner Eurogruppen (Eurozonens finansministrar) den grekiska regeringens nya program. CNN rapporterar, Greece’s reform plan backed by creditors:

Europeiska talespersoner säger att det preliminära programmet från Grekland är omfattande nog för att godkänna att stödpaketet får fortsätta efter 28 februari. Uppgörelsen skall hålla Grekland flytande och säkra deras euromedlemskap för tillfället, medan man arbetar med en mer detaljerad, långsiktig plan för ekonomisk återhämtning.

Alltså, mer pengar till Grekland mot vaga löften om att de ska skärpa sig, snart.
Europa håller på att bli rena dårhuset. Den som ljuger mest, vinner. Den som sköter sig, får betala andras slöseri.
Det här är inget ”samarbete” jag vill tillhöra. EU måste ändra riktning. Arbete måste löna sig, inte lögner och tomma löften om att vi ska bättra oss snart.

Rulla till toppen