Grekland trixar för att slippa ta ansvar

Reuters rapporterar ikväll, Greece seeks ECB funds, Germany rejects austerity roll-back:

Greklands nya regering uppmanade Europeiska centralbanken att fortsätta hålla grekiska banker flytande medan man förhandlar om skuldavskrivning med parterna i eurozonen, men Tyskland avvisar varje avvikelse från ingångna avtal om åtstramningspolitik.

Grekiska regeringen gör allt för att slippa undan sitt ekonomiska ansvar. Attityden är värre än den som familjer visar i TV-programmet Lyxfällan. Familjerna i programmet visar insikt om att den livsstil som resulterat i stora skulder måste ändras i grunden. Den insikten har inte vänsterextremisterna i Aten.
Men ett grekiskt utträde ur eurozonen är nog lika bra. Det är som Lars Calmfors skriver i DN:

Ett grekiskt utträde skulle förmodligen resultera i en kaosartad situation i landet med bankrusningar, en ny valuta som faller kraftigt i värde och hög inflation. Kanske behövs en sådan demonstration för att vaccinera väljarna i andra euroländer med stora problem mot populistiska vänstersprång i den ekonomiska politiken.

Ja, efter det grekiska dramat borde både folk och politiker i Europa förstå att det inte finns något som är gratis. Allt måste betalas. Ingen kan smita från notan.

Rulla till toppen