Agerar i presidentvalets linda

Alla räknar med att rekordmånga politiker vill bli presidentkandidater i amerikanska valet 2016. Ett sätt att skilja ut sig från mängden är att vara först. Förra helgen höll Wisconsin-guvernören Scott Walker ett bejublat tal till gräsrötterna i Iowa, den första delstaten som röstar i primärvalet om ganska exakt ett år. Nu toppar han också listan över tänkbara republikanska kandidater i ny opinionsmätning, före betydligt mer kända namn.
I helgen var Scott Walker i huvudstaden för att både söka stöd och värva kampanjmedarbetare, rapporterar AP i Walker Previews Likely White House Theme:

— Många beundrar Walker, men det finns skeptiker som undrar om han har karisma som exalterar folk, säger Fred Malek, insamlingschef för de republikanska guvernörna, som var värd för Walker. “Han visade helt klart att han har det i Iowa förra veckan.”

Walker kritiserade politiken som bedrivs i huvudstaden och sa att “Washington är en sorts kupol. Jag brukar säga att det är 177 kvadratkilometer omgiven av verkligheten”.
“I Washington finns en uppifrån-och-ner attityd att staten vet bäst”, sa han och lovade att hans ledarskap handlar om “att ta makten från den stora staten och dess egenintressen.”
Scott Walker menar att väljarna vill att nästa president måste vara någon som inte tjänstgjort i Washington, ett fräscht ansikte med bevisad förmåga att få saker att hända.
Som guvernör uppe i norr har Walker just dessa kvalifikationer, medan de stämmer sämre på Hillary Clinton eller Jebb Bush.
Walker går hem både bland partielit och gräsrötter, både bland konservativa och libertarianer. Han har pragmatisk och seriös framtoning samtidigt som han visat sin handlingskraft som guvernör. I allt detta liknar han Ronald Reagan — med ett viktigt undantag: Walker saknar Reagans karisma. Men efter en president som bara är karisma och inget mer, kanske just motsatsen är mer lockande än vanligt.
Scott Walker gav innan återvalet som guvernör ut en bok, Unintimidated (ung. Föga avskräckt), där han ger sin syn på nationell amerikansk politik:

Varför vinner så många republikanska guvernörer och delstatsförsamlingar val i en tid då republikanerna på nationell nivå gör så svagt ifrån sig?
Svaret är att Washington sitter fast i ändlösa strider som amerikaner inte uppfattar berör dem i deras dagliga liv, medan republikanska ledare på delstatsnivå erbjuder stora, djärva och positiva reformer som är relevanta för våra medborgare.
I Washington bråkar politiker om “fiskala stup”, stoppdatum för låne- och skuldtak. I delstaterna är vi fokuserade på att förbättra skolan, ordna omsorg för de fattiga, reformera offentliga sektorn, sänka skatter, minska bidragsberoende och skapa jobb och möjligheter för de arbetslösa.
Titta på vad våra republikanska guvernörer genom reformer åstadkommit i sina delstater: i Indiana ärvde guvernör Mitch Daniels ett budgetunderskott på 800 miljoner dollar men när han lämnade posten hade Indiana ett årligt överskott på 500 miljoner dollar, utan att höja skatterna.

Scott Walker verkar vilja länka samman grundläggande värderingar med konkreta politiska förslag. Det brukar vara riskfyllt, eftersom motståndaren besinningslöst kan angripa detaljer i förslagen och samtidigt avstå från att lägga egna förslag som kan kritiseras på samma sätt. Att kritisera avsaknaden av förslag brukar inte bli lika slagkraftiga som att angripa detaljer i lagda förslag. Men Walker har i Wisconsin visat att han både kan försvara sin politik och vinna val.
Kanske tiden är rätt för konkret politik snarare än innehållslösa visioner som “Yes we can”.

Rulla till toppen