Grekiska bedrägeriet fortsätter

Grekland blev medlem av eurozonen efter omfattande bedrägeri med bokföringen av statens finanser. Nu kör man åter med bedrägligt beteende i beskrivningen av förhandlingarna om fortsatta lån.
Enligt SR har premiärministern i den vänsterextrema regeringen, Tsipras, i tal sagt att ”regeringen vunnit en strid men inte kriget”.
Det är ju rent lögnaktigt. Den mest korrekta beskrivningen av fredagens uppgörelse finns hos BBC, som rapporterar Greece saved from disaster – for two Days:

Faktum är att det man överenskom i fredags garanterade att det inte blir en ny kris, ingen risk för Grekisk urträde ur eurozonen, för två hela dagar.
På måndag kväll måste nämligen den grekiska regeringen lämna in en lista på förslag till ekonomiska reformer, vilka ska ligga till grund för förhandlingar inför en ny uppgörelse för landet. Om Eurozonen avvisar den listan, kommer man att vara tillbaka i frågan om Grekland är på väg ut ur euron.

Och listan ska bygga på samma villkor för reformer och besparingar som tidigare grekiska regeringar utlovat för att erhålla nya lån.
Tyskklands finansminister Wolfgang Schäuble säger att ”så länge programmet inte framgångsrikt genomförs kommer inga utbetalningar att ske”.
Det är alltså något helt annat än vad extremvänstern lovade inför valet i Grekland i januari. Detta försöker man nu dölja. Varför kan man undra, på måndag kommer det ju att avslöjas att Grekland måste fortsätta spara för att få nya lån.
Grekland verkar inte kunna släppa den hästhandlarmentalitet som präglat landets politik sedan eurointrädet.

Rulla till toppen