Hemvändande jihadister bakom blodbad i Paris

Biträdande borgmästaren i Paris bekräftar nu för CNN att de misstänkta för att ha utfört blodbadet på satirtidningen Charlie Hebdos har identifierats varande tre franska jihadister (34, 32 och 18 år gamla), som krigat i Syrien och Irak för att sedan ha återvänt till Frankrike.
Det kommer inte som någon överraskning. Säkerhetstjänster i flera länder, bl a i Sverige, har länge varnat för att detta kan hända.
Om svenska politiker menar något med att försvara yttrandefriheten borde man omedelbart påbörja arbete med att införa en lag som innebär att den som aktivt deltar i av myndigheterna listade krig och konflikter utomlands ska bli av med sitt medborgarskap och förvägras rätten att återvända till Sverige.
Sådan lagstiftning har diskuterats på senare år, men som vanligt har ingenting hänt i praktiken. Tänk om politikerna någon gång kunde gå från ord om fördömande av terror till att göra något som försvårar för extremister och i handling visar att vi inte tolererar dessa attacker mot yttrandefriheten.
Se mer: Sveriges Radio i Reinfeldt beredd kriminalisera stridande i utlandet, Svenska Dagbladet i Socialdemokraterna i Danmark vill kasta ut heliga krigare, Dagens Nyheter i Jihadister kan förlora medborgarskap i Norge.

Rulla till toppen