Fördömanden räcker inte

Politiker och medier i väst ägnar sig nu åt att ”fördöma” terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdos. Det är ju fullständigt meningslöst. Politiker har ansvar att skydda civila mot våld. Det är statens huvuduppgift. Pladdra leder ingenstans.
Däremot vore det intressant att höra om Turkiets president Erdogan, Irans president Rouhani och andra framträdande ledare i den muslimska världen träder fram och tar avstånd från terrordådet.
Medieredaktörer i väst borde sluta tramsa med betydelselösa uttalanden. Istället borde man publicera teckningar från Charlie Hebdos i varenda dagstidning, i varenda TV-kanal, på varje nyhetssite. Detta som en handling till yttrandefrihetens försvar.
Tror ni det kommer att ske? Jag tror det inte. Medierna kommer att följa terroristernas hot och lyda dem istället för att utmana dem.
Vi vet inte vilka som ligger bakom blodbadet mot tidningen, men uppenbart är att de vill få ett stopp på satir emot makthavare och religiösa ledare som profeten Muhammed.
Det enda som gäller nu är om man viker ner sig och låter våldsverkarna styra eller om man tar upp kampen för yttrandefriheten och rätten att driva med olika sorters auktoriteter.
Tyvärr kommer medierna, trots sina patetiska uttalande om yttrandefrihet, förmodligen att vika ner sig och inte stå upp för Charlie Hebdos satir genom att återge dem och på det sättet ge ett tydligt budskap till terroristerna: oss skrämmer ni inte till tystnad!
Här återges (även om jag personligen tycker satiren ofta är mer plump än vass, vilket inte spelar någon som helst roll principiellt) ett collage av teckningar från Charlie Hebdos för att hedra de dödade och hylla yttrandefriheten.

Rulla till toppen