Samisk expert: samer är inte svenskar

Jag vet inte hur långt Sverigedemokraterna vill gå i sin nationalism, men utfallen är överdrivna mot Björn Söder (SD) för hans analys om att exempelvis samer utgör en egen nation och inte är svenskar. Hysterin beror på stor ovana att diskutera frågor om nationella identiteter och kulturella minoriteter.
Den samiske folkrättsjuristen Mattias Åhrén säger idag till Sameradion, I sak har Björn Söder rätt:

— Jag blir personligen nästan mer bekymrad när alla andra partier från höger till vänster tar debatten och säger att samer är svenskar – för det är vi inte. Det är därför vi har ett Sameting, rätt till att ha undervisning och utbildning på samiska och det är därför vi har särskilda rättigheter till landområden och naturresurser, säger Mattias Åhrén.
Han menar att det i grund och botten är farligare argument att säga att samer är svenskar.
— Därför att det leder till assimilering och i slutändan till att den samiska kulturen försvinner, menar Åhren.

Kritikerna av SD har, förmodligen utan att begripa det, intagit en storsvensk hållning som i högsta grad är nationalistisk. Det blir tragikomiskt att se vänsterpartister, miljöpartister och andra ta till brösttoner mot SD men i realiteten inta en mer nationalistisk hållning än SD där man i praktiken uttalar sig för utplåning av samernas kultur och historia.
Hysteri och groteska utfall hör inte hemma i politiken. Där bör analys, eftertanke och samtal dominera. Det sägs ofta att man måste ta debatten med SD. Ja, varför inte göra det? Nuvarande känslosvall mot SD leder ingenstans, annat än möjligen till att stärka dem.

Rulla till toppen