Kristdemokraterna räddar svenska debattklimatet

Äntligen! För första gången på tolv år presenterades imorse ett seriöst inlägg om migrationspolitiken av en framträdande svensk politiker. Kristdemokraternas Göran Hägglund skriver på DN-Debatt, Så kan vi minska kostnaderna för flyktingmottagandet.
Den som iakttagit svensk debatt utifrån har bara kunnat skaka på huvudet. Utopisk dogmatism, bottenlös dårskap och total förnekelse av verkligheten har präglat frågor om invandring, migration och integration i mer än ett årtionde. Förra gången någon vågade peta på denna stinkbomb var Folkpartiet 2002, under Lars Leijonborg och med Mauricio Rojas som idégivare. Men när den chilenske intellektuelle flyttade till Spanien tappade FP allt kurage och man övergav snabbt alla krav, alla principer och all intellektuell skärpa.
Sedan 2002 har vi blivit matade den ena dumheten värre än den andre. Och så fort man antytt att här finns principiella problem, intellektuella brister och praktiska svårigheter har svaret blivit: Din jävla rasist!!!
Man kan inte påstå att debattklimatet varit särskilt inspirerande. Och det är självklart detta kollektiva, nationella hjärnsläpp i svensk politik och media som banat vägen för Sverigedemokraterna. Ju mer vänstern skriker och gapar och beter sig som huliganer som tystar motståndare snarare än inleda en öppen och demokratisk diskussion, desto tröttare har svenska folket blivit på de politiska och mediala etablissemangen. Dessa saknar idag all kontakt med de breda väljarlagren. Etablissemangen har isolerat sig i en bubbla av självgodhet, där alla som inte håller med betraktas som töntiga lantisar.
Därför är Göran Hägglunds debattartikel nästan historisk. En etablerad politiker vågar problematisera. Och läget verkar vara rätt. De röster som hittills hörts under dagen har varit positiva. Hägglund visar vägen.
Här är några snabba kommentarer:
Svenska Dagbladet: “Föredömligt inspel av KD … väckte liv i en konstruktiv migrations- och integrationsdebatt.”
Dagens Nyheter: “Välkommet tillskott i integrationsdebatten … Problemet är vad som inte sagts och gjorts i integrationsdebatten.”
Expressen: “Äntligen har vi fått en migrationsdebatt … Frågan är vilken skillnad Hägglunds försiktiga förslag skulle göra. Men han har ändå vågat ta i svåra, laddade problem.”
Göteborgs-Posten: “Kristdemokraternas agerande gynnar inte med självklarhet främlingsfientliga krafter. Det är tvärtom Åsa Romson med fleras ovilja att, till skillnad i från när det gäller andra politikområden, diskutera de kostnader och problem som finns när det kommer till asylmottagande och integration, som lett till att SD kunnat ta problemformuleringsinitiativet. Nu öppnas förhoppningsvis dörren till en mer seriös diskussion.”
Maria Abrahamsson, riksdagsledamot (M): “I dag är jag kristdemokrat”.
Roger Haddad, riksdagsledamot (FP): “Välkomnar att flera börja lyfta integrationspolitik och arbetsmarknad. Så har det ju inte varit senaste åren.”
Staffan Danielsson (C): “Modigt och bra. Jag hoppas att övriga allianspartier hakar på. Verkligheten kräver vissa anpassningar.”
Gunnar Axén (M): “Klokt, genomtänkt o modigt av Hägglund. Kan tilläggas: de som fått avslag bör avvisas snabbare.”
Från vänsterhåll är naturligtvis inget annat att vänta än glåpord, nedlåtande attityder, maktspelsteorier och inte ett enda uns av egna förslag på hur migrationens dokumenterade brister ska lösas. Men det är dags för Alliansen att strunta blankt i vänsterns gaphalsar. Visa kurage, diskutera verkligheten. Just så som ett seriöst regeringsalternativ bör göra.

Rulla till toppen