Vem ställs mot Hillary Clinton 2016?

Inte på 85 år har republikanerna haft en så stor majoritet i kongressen som efter förra veckans val. Inte på 65 år har en sittande president förlorat två mellanårsval så stort som Barack Obama.
Det har skapat ett bra landskap för presidentvalet om två år.
Får man tro massmedierna är det i praktiken avgjort att Hillary Clinton blir demokratiska partiets presidentkandidat 2016. Det är mot henne varje annan demokratisk utmanare kommer att mätas. Och även om hon uppfattas som stel, elitistisk och därmed som en svag kampanjpolitiker (till skillnad från sin man) har hon blivit en institution inom partiet.
Därför är den intressanta frågan vem hon kommer att få möta i valet av nästa amerikanska president, den 45:e i ordningen.
Startfältet kommer förmodligen att bli större än någonsin. Det finns ingen som har etablerad ställning, senioritet, på nationella arenan inom republikanerna. Det är en fördel. Tidigare kandidater ”på turordningslistan” som också blev nominerade, John McCain och Mitt Romney, förlorade mot en oerfaren och junior demokratisk motkandidat.
Efter åtta år med en president brukar amerikanska folket vilja ha en ny ledare som står i kontrast till den förre. Luftiga och innehållslösa tal a la Obama kommer inte att räcka långt 2016. Ingen vill höra floskulösa plattityder en gång till från presidentpretendenter. Förmodligen har korthuggna, rakt-på-sak kandidater en bättre chans än någonsin.
Så här ser ”innelistan” ut just nu, så som jag uttolkar läget:
1. Guvernör Chris Christie, 52
(New Jersey 2010–)
Han är jur.dr och var delägare i advokatbyrå innan han till allas förvåning valdes till guvernör i den starkt demokratiska delstaten New Jersey. Han har råkat ut för mediedrev på grund av sitt heta temperament (för inte så länge sedan sa han, från talarstolen till en mötesdeltagare: ”håll käft och sitt ner!”)
I mellanårsvalet har han stärkt sina kort, han har kampanjat hårt för sina kollegor i andra delstater och, till skillnad från de Hillary Clinton kampanjade för, vann de guvernörer Chris Christie gav sitt stöd. Hans no-nonsens attityd är raka motsatsen till Obamas långrandiga plattityder. Jag gillar att han inte ”ser ut som” en president, utan är överviktig och talar från hjärtat. Men är han för mycket?
2. Kongressledamot Paul Ryan, 44
(Wisconsin 1999–)
Civilekonom som jobbade som servitör för att finansiera studierna, blev talskrivare i inflytelserik tankesmedja innan han som 28-åring valdes till kongressen. Han var republikanernas vicepresidentkandidat i förra valet. Hans högerliberala ekonomiska politik vägde upp Romneys mittenprofil. Ryan har inte bestämt sig för om han ska ställa upp. Han är en av partiets ledande företrädare i kongressen, där partiet nu har majoritet i båda kamrarna.
3. Guvernör Scott Walker, 47
(Wisconsin 2011–)
Ingen har kampanjat så mycket som Walker – och vunnit så många gånger de senaste fyra åren. Han vann guvernörsvalet för fyra år sedan, men då han för att balansera delstatsbudgeten drog in en rad fackliga förmåner lyckades vänstern tvinga fram nyval (recall) för två år sedan. För första gången i historien vann sittande guvernör ett sådant nyval. Och i veckan vann han en ny fyraårsperiod. Walker har visat sig vara en formidabel kampanjpolitiker. Samtidigt har han varit handlingskraftig och genomfört en tydligt liberal ekonomisk politik med avreglering och minskad offentlig sektor.
Efter studierna jobbade han med insamlingsarbete (fundraising) för Röda Korset. Sedan har han börjat som lokalpolitiker och valts till allt tyngre poster. Han har visat den handlingskraft som Obama så uppenbart saknat. Det ger honom en god position inför nästa presidentval.
Därutöver finns ett tiotal namn som nämns:
Guvernör Jeb Bush, 61
(Florida 1999-2006)
Styrelseproffs och medlem i Bushfamiljen, den mest framgångsrika politiska dynastin i USA. Betydligt mer framgångsrik än både Kennedy och Clinton sett till antalet tunga poster och år vid makten. Både far och storebror har varit presidenter. Jeb Bush anses mer mittenorienterad än brodern. Men vill USA åter välja en Bush eller en Clinton?
Guvernör John Kasich, 62
(Ohio 2011–)
Han vann omval förra veckan med rekordsiffrorna 64-33 procent, därtill i en delstat som brukar luta mot demokraterna. Kasich är en erfaren politiker som var kongressman 1983-2001. Gjorde sedan framgångsrik karriär som författare och programledare i TV innan han blev guvernör.
Senator Rand Paul, 51
(Kentucky 2011–)
Han är legitimerad läkare och ögonspecialist. En utpräglad libertariansk politiker men inte lika egensinnig som fadern Ron Paul, kongressman från Texas. Dock inte heller lika folklig. För mig framstår han som en torr och sval politiker mer av svenskt mått. Republikanerna vill väga in det konservativa med den liberala ekonomiska politiken och där är inte riktigt Rand Paul.
Senator Marco Rubio, 43
(Florida 2011–)
Ett ungt stjärnskott ur den växande latinamerikanska gruppen. Har är jur.dr och gjort en framgångsrik karriär i delstaten. Han har dragit långt åt höger och även om han kan locka minoritetsgrupper är han inte den brobryggare som republikanerna kan behöva. Han har heller ingen egen exekutiv erfarenhet.
Senator Ted Cruz, 44
(Texas 2013–)
Ännu längre högerut drar denne invandrarson och juristprofessor. Cruz har utmanat sin partiledning i senaten och har tappat momentum sedan han ses som ansvarig för den budgetkris som inträffade i Washington förra hösten.
Guvernör Rick Perry, 64
(Texas 2000–)
En framgångsrik, folklig guvernör i Texas som snubblade betänkligt i förra primärvalet på nationell nivå. Kanske för mycket Texas för övriga USA? Bakgrund som försäljare och delstatspolitiker.
Guvernör Tim Pawlenty, 54
(Minnesota 2003-2010)
Denne advokat och delstatspolitiker vann val i en tid när republikanerna förlorade mark. Lyckades inte väl i förra primärvalet på nationell nivå. Kanske därför att han är alltför slätstruken.
Guvernör Mike Huckabee, 59
(Arkansas 1996-2006)
Någon som kan hålla låda och fängsla en stor publik är denne tidigare pastor och numera programledare i tv. Kanske den bäste talaren i fältet. Han vann framgång i kampen mot Mitt Romney i förra primärvalet. Men står han för förnyelse?
Guvernör Haley Barbour, 67
(Mississippi 2004-2011)
En handlingskraftig guvernör som såg till att orkanen Katrina inte ledde till katastrof i hans delstat även om skadorna var större än i New Orleans och Louisiana. Är jur.dr men det kan ligga honom i fatet att han tidigare varit en lobbyist och Washington-insider.
Senator Rob Portman, 59
(Ohio 2011–)
En erfaren politiker som var kongressman 1993-2005 och sedan Vita husets budgetchef och WTO-förhandlare. Har alltså erfarenhet av både ekonomisk politik och utrikespolitik.
Guvernör Mike Pence, 55
(Indiana 2013–)
Efter segervalet har denne kongressman 2001-2012 och jur.dr nämnts i flera sammanhang som en tänkbar presidentkandidat.
Och kanske dyker några av de framgångsrika kandidaterna i förra veckans val upp:
Senator Joni Ernst, 44
(Iowa 2015–)
Överstelöjtnant som efter remarkabel valkampanj vann senatorsvalet och blir Iowas första kvinnliga senator någonsin.
Senator Tim Scott, 49
(South Carolina 2014–)
Företagare som blivit den förste svarte sydstatssenatorn sedan inbördeskriget.
Republikanerna skulle behöva någon som är bevisat handlingskraftig och samtidigt kan skapa verklig optimism, till skillnad från de falska och tomma hopp som Obama spridit omkring sig. Och till skillnad från de ibland arga och sura republikanska oppositionsföreträdarna.

Rulla till toppen